ÍRÓMOZI

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

ÍRÓMOZI

A BLACK MIRROR című sorozat SAN JUNIPERO című epizódja – GAZDAG JÓZSEF választása
– a vetítést követően az íróval Fehér Renátó, a litera.hu szerkesztője beszélget –


Gazdag József (Kassa, 1977) magyar író, újságíró. 2003-tól 2014-ig az Új Szó sportújságírója, majd a felvidéki Pátria Rádió riportere. 2005-ben ő képviselte a magyar irodalmat az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján (First Novel Festival). A Komáromi Szalon nevű beszélgetőest-sorozat társszervezője.
Művei:
Kilátás az ezüstfenyőkre
. Elbeszélések; Kalligram, Pozsony, 2004, 2012
Výhľad na strieborné smreky (Kilátás az ezüstfenyőkre); ford. szlovákra Gabriela Magová; Kalligram, Pozsony, 2014
Egy futballfüggő naplójából (tárcák); Kalligram, Bp., 2015

Black Mirror: San Junipero – angol sci-fi dráma, sorozatepizód (3. évad, 4. rész), 61 perc, 2016, rendező: Owen Harris, forgatókönyvíró: Charlie Brooker, zeneszerző: Stuart Earl, Stephen McKeon, operatőr: Zac Nicholson, vágó: Ben Yeates, szereplők: Yorkie – Mackenzie Davis, Kelly – Gugu Mbatha Raw
1987-ben a huszonéves Yorkie (Mackenzie Davis) a kaliforniai üdülőhelyen, San Juniperoban turistáskodik. A félénk lány megismerkedik az extrovertált Kellyvel (Gugu Mbatha-Raw) és egy egyéjszakás kalandba keverednek. Yorkie a következő hetekben azonban hiába keresi őt.
Mint minden Black Mirror-rész, a San Junipero is valahol a nem túl távoli jövőben játszódik. Jelen esetben a technológia lehetővé teszi, hogy a halál után az ember tudata egy számítógépben éljen tovább, ahol kapcsolatba léphet más halott vagy haldokló idős emberekkel. Itt találkozik egymással Yorkie és Kelly, akik szöges ellentétei egymásnak. Amíg San Juniperóban Kelly rendszeresen buliba jár, és nem keres komoly kapcsolatot, addig Yorkie egy kissé antiszociális, szorongó személyiség, aki első napját tölti a városban. De pont különbségeik miatt vonzódnak egymáshoz, mert mások, mint azok, akikkel eddig dolguk volt – az ellentétükre nagyban épít az alkotás.
/…/
A San Junipero formátuma, szereplői és a jelen társadalmi problémaira való reflektálása miatt tökéletes 21. századi mű, azonban olyan filozófiai és erkölcsi kérdéseket vet fel, melyek az idők kezdete óta foglalkoztatják az emberiséget, ezáltal pedig a San Junipero bekerül a minden idők legjobb alkotásait tartalmazó örök felhőbe.

(Két részlet Bede Árpád: Befejezett Isten-halál című írásából.)
Az epizód ITT elérhető.
Az Írómozi nevű írói filmklubban kortárs írók kedves filmjeit vetítjük havi egy alkalommal. A vetítések után – mint klasszikus filmklubban – beszélgetések következnek, amelyekben nem csak vendégeink vallanak filmmel kapcsolatos gondolataikról, de számítunk a jelenlévő közönség aktív értelmezői részvételére is.
Az Írómoziról bővebben:
http://www.litera.hu/dosszie/iromozi
LITERA: http://www.litera.hu/ – litera@litera.hu; litera2006@gmail.com
További vetítések: ősszel
Az est az NKA támogatásával jött létre.
Belépődíj: 500 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

2018 május 30

Részletek

Dátum: 2018. 05. 30.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: