KAMARAMŰHELY

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KAMARAMŰHELY

PÁRIZS-RIO-BUENOS AIRES – ZENEI UTAZÁS A HÁROM VILÁGVÁROS KÖZÖTT
– a MEZÍTLÁBAS ZENÉSZEK előadásában –

Két Mezítlábas

Párizs, Rio de Janeiro és Buenos Aires zenei világa között kalauzolnak minket a Mezítlábas Zenészek. A hangzó térben mindannyian utasokká válunk, körbevesz minket az ének, a gitár és a klarinét hangja.
Különleges sightspecific-koncert, ahol a tér különböző pontjairól hallhatjuk Piazzolla, Satie, Villa Lobos, Ginastera, Ovalle dalait és táncait valamint a Mezítlábasok improvizációit.
Közreműködnek:
A Mezítlábas Zenészek
Bodrogi Éva – énekművész,
Koltai Katalin – gitárművész,
Bartek Zsolt – klarinétművész
http://mezitlabaszeneszek.com/

Kultúrtörténeti háttér:
„Párizs a modernitás, a művészet, a civilizáció, a szabadság megtestesítője”
Így tekintettek a metropoliszra a latin-amerikai művészek a huszadik század első és második harmadán.
Heitor Villa-Lobos Braziliából indult útnak, -magát a „modernizmus” és Debussy követőjének tartva- és az Années Folles (őrült huszas évek) kavalkádjába csöppent a Montmartre-on, ahol hamar megismerhette többek között Erik Satie, Jean Cocteau művészetét. Zenéje itt nem számított többé modernnek, viszont sokakat érdekelt az „egzotikus” brazil művész és hazájának népzenéje. Villa-Lobos, a „brazil nemzeti szerző” Párizsban lelte meg saját nemzeti hangját, melyben ötvözte az avantgárdot a brazil népzenével.
Harminc évvel később hasonló történet zajlott, melyben viszont -talán minden idők leghíresebb argentin zeneszerzője- Astor Piazzolla játsza a főszerepet. Párizsba érkezve Poulenc, Francaix és a Francia Hatok más szerzőivel találkozhatott. A bandeonista, tangószerző a párizsi konzervatórium zeneszerzés osztályában próbált „klasszikus komponistává válni”. Tanárai azonban kifogásolták az egyéni hang hiányát műveiben. A legenda szerint, személyes hangját csak akkor kezdte meglelni, mikor szégyenkezve megmutatta párizsi mesterének korábban írt tangóit.
A koncert műsorának összeállításában a huszadik század legkiemelkedőbb latin-amerikai és a rájuk oly nagy hatással lévő zenei központ, Párizs zeneszerzőinek műveiből válogattunk a huszadik század első kétharmadából.

Belépődíj: 1.200, diák: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

2012 január 12

Részletek

Dátum: 2012. 01. 12.
Időpont: 19:30 - 21:30

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: