KEREKASZTAL BESZÉLGETÉS

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KEREKASZTAL BESZÉLGETÉS

A MESSZIRŐL JÖTT EMBER
– közszociológiai műhelybeszélgetés –

Hogyan működnek a helyi „empowerment”, képessé tétel fókuszú közösségfejlesztési modellek?
Számos olyan kezdeményezés működik ma Magyarországon, ahol szakemberek közösségfejlesztő munkát kezdenek egy településen azzal a szándékkal, hogy elősegítsék a kirekesztettek, mélyszegénységben élők integrációját. Több modell létezik: az egyik erőteljesen bevonja a helyieket, a másik önkéntesekre és/vagy egy erőteljes karizmatikus vezetőre épít. Olykor mindezek kombinációja valósul meg. Sok esetben a közösségfejlesztő munka motorja egy külső, „messziről jött ember”.
A beszélgetés során többek közt a következő kérdésekre keressük a választ:
· Hogyan tud a „messziről jött ember” bizalmat építeni?
· Hogyan tudja kezelni a helyi konfliktusokat?
· Mi történik, ha kivonul a karizmatikus vezető?
· Melyek az egyes modellek buktatói?
· Hogyan lehet támogatókat állítani az ügyek mellé? Hogyan lehet bevonni a különböző szektorok képviselőit a folyamatba?
· Milyen módszerekkel lehet fenntarthatóvá tenni ezeket a kezdeményezéseteket?
· Lehetséges-e más településekre is kiterjeszteni ezeket a kezdeményezéseket?
· Hogyan lehet mérni a kezdeményezések hatékonyságát?
A meghívottak:
Benkő Fruzsi (InDaHouse, Pere)
Az ELTÉ-n végeztem szociális munka szakon, ahol azóta óraadóként tanítok. Már 10 éve dolgoztam Budapesten civil és állami intézményekben, amikor úgy döntöttem, hogy létrehozok egy olyan szervezetet, amely fenntartható és hatékony megoldást nyújt a roma gyerekeket érintő oktatási igazságtalanságokra. Ebbe ott vágtam bele, ahova nem jut el a segítség: egy észak-magyarországi, 360 fős faluban, Perén indítottam be az InDaHouse Hungary önkéntes programot.
Both Emő és Kanalas Roland (Bagázs, Bag)
Both Emőke vagyok jogász és szociálpedagógus, a BAGázs Közhasznú Egyesület elnöke. Korábban pártfogó felügyelőként dolgoztam Bagon, de azt gondoltam tudnék többet tenni azért, hogy valóban csökkenjen a bűnözés, ezért elkezdtem önkénteseket toborozni és aktívan tevékenykedni a telepen. Ma már szervezett keretek között heti 100 önkéntes jár Bagra a roma telepre, még messze az út vége, de az eredmények, a helyiek aktivitása vitathatatlan.
Kanalas Roland vagyok, Bagon lakom a romatelepen. Itt nőttem fel, itt élnek a rokonaim, szeretteim, ezért szívügyem a sorsuk. Azért is kezdtem el tevékenykedni a Bagázsban, hogy valami változzon.
Hámori Éva (Careamic, Gyöngyöspata)
Hámori Éva vagyok, HR diplomám van és fazekas végzettségem. 2009-től önkénteskedek cigánytelepeken. Mikor először láttam a saját szememmel, hogyan élnek egy gettóban, iszonyatosan dühös lettem. Azóta is ez hajt, hogy nem bírom elviselni, hogy ez létezhet itt, ahol bőven lenne rá pénz, hogy megoldjuk a szegregátumban élők helyzetét… Szerintem szakmától függetlenül bárki segítheti a roma integrációt. Remélem, egyre többen leszünk, akiket ez érdekel és teszünk is érte.
Setét Jenő
Az elmúlt 20 évben alapvetően szociális munkásként és civil jogvédőként dolgoztam. Az elmúlt 10 évben részese voltam a deszegregációs közpolitikák megírásának és gyakorlati érvényesítésének. Az elmúlt 5 évben pedig leginkább civil, polgárjogi aktivistaként és közösségfejlesztő trénerként dolgoztam. Mindennél fontosabbnak tartom a helyi közösségek képessé tételét és az aktív állampolgárság elterjesztését, a roma önszerveződés megerősítését.
Moderátor: Galambos Rita (DIA)
A beszélgetéshez rövidesen további segédanyagokat fogunk a Katalizátor Hálózat honlapjára és a Facebook esemény falára is feltölteni. Szokásunkhoz híven a beszélgetést az interneten élőben lehet követni.


Pillanatfelvétel a januári beszélgetésről

A Katalizátor Hálózat célja, hogy elősegítse a hátrányos helyzetű emberek érdekében munkálkodó civil, egyházi, piaci és állami szereplők, illetve programok közötti szinergiát, a párhuzamos tevékenységek hálózatba rendeződését. A Közszociológiai Műhely a Katalizátor Hálózat, az MTA TK Kisebbségkutató Intézete és a Badur Alapítvány együttműködése révén létrejövő rendezvény-sorozat, melynek eseményei 2015 októberétől 2016 májusáig minden hónap harmadik hétfőjén rendezzük meg a Nyitott Műhelyben.
MINDEN ÉRDEKLŐDŐT VÁRUNK!
Kapcsolat: katalizatornetwork@gmail.com
A belépés díjtalan.

2016 március 21

Részletek

Dátum: 2016. 03. 21.
Időpont: 18:30 - 20:30

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: