KEREKASZTAL BESZÉLGETÉS

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KEREKASZTAL BESZÉLGETÉS

A TELEPFELSZÁMOLÁSOK TANULSÁGAIRÓL, LEHETŐSÉGEIRŐL
– közszociológiai műhelybeszélgetés –

Februárban ismét közszociológiai műhelybeszélgetést tartunk, ezúttal a telepfelszámolások tanulságairól és lehetőségeiről beszélgetünk meghívottjainkkal.
18.00 – 19.00: Vitaindító kerekasztal
Berki Judit, NMCKKSZSZ Bátonyterenye
Utasi Katalin és Kalányos Zsolt, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Pécs
Teller Nóra szociológus, Városkutatás Kft.
19.00 –– 20.30: Panelbeszélgetés a közönség bevonásával
Moderátor: Virág Tünde (MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete)
Cigánytelepen élni nem egyszerűen lakhatási szegénységet jelent. Akik telepen élnek, jellemzően nem saját elhatározásukból, hanem valamilyen gazdasági vagy társadalmi kényszer következtében kerültek ide. A cigánytelepek fizikailag is elkülönülnek a település többi részétől, és az itt élők nem jutnak olyan minőségű szolgáltatásokhoz, mint a nem szegregált környezetben élő és nem szegény többség. A telepeken az etnikai koncentráció együtt jár a rendszeres munkalehetőségek hiányából fakadó, generációkon átívelő szegénységgel, a többségi társadalom kirekesztő, elutasító attitűdjével és gyakorlataival. A telepeken élő családokat már a lakcímük is stigmatizálja, erősíti/előhívja az előítéleteket iskolában, álláskereséskor.
A telepfelszámolási projektekben dolgozó szociális munkás, szociálpolitikus, önkéntes és a programok szakmai értékelését végző szociológus segítségével arra próbálunk válaszokat keresni, hogy milyen lehetőségek vannak a telepeken élő, többségében cigány lak osok társadalmi és térbeli integrációjára. Az elmúlt években előtérbe került közösségfejlesztésre épülő telep rehabilitáció lehetőséget ad-e az integrációra, vagy csak jobb lakhatási feltételeket, élhetőbb környezetet biztosít? Mit jelentenek a telep életében megjelenő szociális munkások és önkéntes segítők? Milyen lehetőségei, korlátai konfliktusai vannak a családok térbeli mobilizációjának, kiköltöztetésének?
A beszélgetéshez rövidesen további segédanyagokat fogunk a Katalizátor Hálózat honlapjára és a Facebook esemény falára is feltölteni. Szokásunkhoz híven a beszélgetést az interneten élőben lehet követni.
A Katalizátor Hálózat célja, hogy elősegítse a hátrányos helyzetű emberek érdekében munkálkodó civil, egyházi, piaci és állami szereplők, illetve programok közötti szinergiát, a párhuzamos tevékenységek hálózatba rendeződését. A Közszociológiai Műhely a Katalizátor Hálózat, az MTA TK Kisebbségkutató Intézete és a Badur Alapítvány együttműködése révén létrejövő rendezvény-sorozat, melynek eseményei 2015 októberétől 2016 májusáig minden hónap harmadik hétfőjén rendezzük meg a Nyitott Műhelyben.
MINDEN ÉRDEKLŐDŐT VÁRUNK!
Kapcsolat: katalizatornetwork@gmail.com

2016 február 15

Részletek

Dátum: 2016. 02. 15.
Időpont: 18:00 - 20:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: