KIRÁLYI BESZÉLGETÉSEK 19. / PÉNZÜGY 3.

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KIRÁLYI BESZÉLGETÉSEK 19. / PÉNZÜGY 3.

KIRÁLY JÚLIA vendége: KOVÁCS ÁLMOS
– beszélgetések gazdaságról, pénzről, mindenféléről, érdekes emberekkel –

Volt szakállamtitkár és jegybank alelnök. Volt kutató és gazdaságpolitikus. Még mindig bármikor lefut 20-30 kilómétert és biciklivel jár. Az egyik legizgalmasabb beszélgetőpartnerem: Kovács Álmos. /Király Júlia/
Kovács Álmos
(Budapest, 1942) magyar közgazdász, 2006. július 1-jétől a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára. Kormányzati posztjait több kormány- és pénzügyminiszter-váltás ellenére is megőrizte. 1965-ben a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen végzett Budapesten, 1978-ban kandidátusi fokozatot szerzett a Magyar Tudományos Akadémián.
1965 és 1982 között a Számítógép-alkalmazási Kutató Intézetnél dolgozott, ezután 1990-ig az Országos Tervhivatalnál (OT). 1985-től az OT Módszertani Fejlesztési Főosztályának vezetője volt. Közben 1987-től betöltötte az Informatikai és Módszertani Intézet igazgató-helyettesi posztját is. Pénzügyminisztériumi karrierje 1990-ben kezdődött: 1993-ig helyettes államtitkár volt. Ekkor kinevezték a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének, ez a mandátuma 1999-ben lejárt, de ügyvezető igazgatóként a következő évig még az MNB-nél maradt. 2001-ben ismét a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára lett. 2006-ban, a második Gyurcsány-kormány megalakulásakor szakállamtitkári posztot kapott. Kovács Álmos volt az első komoly kormányzati politikus, aki cáfolta, hogy a kormány el akarná törölni a forint árfolyamsávját, miután Simor András jegybankelnöki kinevezése után 2007 márciusában a pénzügyi piacokon a forintot erősítő spekuláció indult arra, hogy a magyar fizetőeszköz áttérhet a szabad lebegtetésre. Kovács egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy elméletileg lehet gond a sáv széle jelentette árfolyamcéllal, de jelenleg nem ütközik az MNB inflációs céljával, és Magyarországnak amúgy is a jelenlegihez hasonló árfolyamsávot kell alkalmaznia, amikor közelít az euró bevezetéséhez.
További alkalmak:
– március 2. László Csaba
– március 9. Bokros Lajos
– március 23. Kupa Mihály
– április 27. Nagy Zoltán
– május 4. Oszkó Péter


Fotó: Magócsi Márton, origo.hu

Király Júlia (Budapest, 1957) magyar közgazdász, a közgazdaság-tudományok kandidátusa, címzetes egyetemi tanár (BCE), 2007-2013 között a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Sokáig a Nemzetközi Bankárképző Központ vezérigazgatójaként volt ismert.
Bölcsészcsaládból származik, Király István irodalomtörténész, Ady-kutató lánya, de a budapesti Fazekas Gimnázium matematika tagozatán érettségizett. Máig úgy gondolja, élete nagy szerencséje, hogy ott kivételes tehetségű tanárai és osztálytársai voltak. Otthon a negyvenezer kötetes családi könyvtár várta – és a grund, ahol mindig is fiúkkal focizott. 1980-ban végzett a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen (ma Budapesti Corvinus Egyetem), négy évvel később ugyanitt doktorált. Makrogazdasági szakember, a közgazdaság-tudományok kandidátusa, területei közé tartozik a monetáris politika, a pénzügyi kockázatok kezelése és a stratégiai bankirányítás is.
„A minőségre, a nyitottságra, a toleranciára való igényt hoztam otthonról” – mondja. Számára az értelmiségi életforma szerves része a városi biciklizés is: könnyen el lehet jutni színházba, moziba, kiállításra, a „sarki kocsmába” egy jó beszélgetésre.
További beszélgetések:
januártól
Ajánlott támogatás: 1.000 Ft – de lehet kevesebbet és többet is adni.
Király Júlia az így összegyűlt pénzt a Nyitott Műhely támogatására ajánlja fel.

2020 február 24

Részletek

Dátum: 2020. 02. 24.
Időpont: 19:00 - 23:00