KIRÁLYI BESZÉLGETÉSEK 21. / PÉNZÜGYMINISZTEREK 5.

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KIRÁLYI BESZÉLGETÉSEK 21. / PÉNZÜGYMINISZTEREK 5.

KIRÁLY JÚLIA vendége: BOKROS LAJOS
– beszélgetések gazdaságról, pénzről, mindenféléről, érdekes emberekkel –

Bokros Lajos András (Budapest, 1954) magyar közgazdász, egyetemi tanár, politikus, 2009–2014 között európai parlamenti képviselő, korábban a Horn-kormány második pénzügyminisztere, az 1990-es évek magyar költségvetési kiigazítási csomagjának névadója, a Közép-európai Egyetem korábbi vezérigazgatója. A róla elnevezett Bokros-csomag a rendszerváltozás óta a legnagyobb méretű gazdasági kiigazítás volt Magyarországon. A 2010-es magyarországi országgyűlési választáson az MDF miniszterelnök-jelöltje volt. Hazánkon kívül 21 ország kormányának volt már a gazdaságpolitikai szakértője. A Világbank igazgatójaként gazdaságpolitikai reformokat hajtott végre Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, Lettországban, Litvániában, Észtországban, Máltán, Szerbiában, Romániában, Bulgáriában, Ukrajnában, Oroszországban, Kazakhsztánban, Üzbegisztánban, Kirgizisztánban, Kínában, Bangladeshben, Jordániában, Algériában, Mexikóban és Brazilíában, mellyel jelentős nemzetközi hírnevet és tekintélyt vívott ki magának.
További alkalmak:
– március 23. Kupa Mihály
– április 27. Nagy Zoltán
– május 4. Oszkó Péter


Fotó: Magócsi Márton, origo.hu

Király Júlia (Budapest, 1957) magyar közgazdász, a közgazdaság-tudományok kandidátusa, címzetes egyetemi tanár (BCE), 2007-2013 között a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Sokáig a Nemzetközi Bankárképző Központ vezérigazgatójaként volt ismert.
Bölcsészcsaládból származik, Király István irodalomtörténész, Ady-kutató lánya, de a budapesti Fazekas Gimnázium matematika tagozatán érettségizett. Máig úgy gondolja, élete nagy szerencséje, hogy ott kivételes tehetségű tanárai és osztálytársai voltak. Otthon a negyvenezer kötetes családi könyvtár várta – és a grund, ahol mindig is fiúkkal focizott. 1980-ban végzett a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen (ma Budapesti Corvinus Egyetem), négy évvel később ugyanitt doktorált. Makrogazdasági szakember, a közgazdaság-tudományok kandidátusa, területei közé tartozik a monetáris politika, a pénzügyi kockázatok kezelése és a stratégiai bankirányítás is.
„A minőségre, a nyitottságra, a toleranciára való igényt hoztam otthonról” – mondja. Számára az értelmiségi életforma szerves része a városi biciklizés is: könnyen el lehet jutni színházba, moziba, kiállításra, a „sarki kocsmába” egy jó beszélgetésre.
További beszélgetések:
januártól
Ajánlott támogatás: 1.000 Ft – de lehet kevesebbet és többet is adni.
Király Júlia az így összegyűlt pénzt a Nyitott Műhely támogatására ajánlja fel.

2020 március 09

Részletek

Dátum: 2020. 03. 09.
Időpont: 19:00 - 23:00