KÖLTÉSZETNAP – NEM KÖLTÉSZETNAPON (IS)

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KÖLTÉSZETNAP – NEM KÖLTÉSZETNAPON (IS)

PÁPAI POÉTA PROJEKT
BABICZKY TIBOR, KÁLMÁN GÁBOR és SIMON MÁRTON közös estje
– közreműködik: OLÁH DEZSŐ zongorán és OLÁH PÉTER nagybőgőn, beszélgetőtárs: Bárdos Zoltán, egy irodalomkedvelő matematikatanár –


Alma Mater

A Pápai Református Kollégium levegőjében lehet valami, mert időről-időre jelentős irodalmárokat indít útjukra, méghozzá egyszerre. A XIX. században Petőfit és Jókait, a XX. században Nagy Lászlót és Csoóri Sándort, a közelmúltban pedig, az ezredfordulón Babiczky Tibort, Kálmán Gábort és Simon Mártont. A Költészet Napjának közelében közös esten mutatkoznak meg a Nyitott Műhelyben. Tibor 1999-ben, Gábor 2000-ben, Marci pedig 2002-ben érettségizett, jómagam 1997-2011- ig tanítottam matematikát Pápán. Egyiküket sem tanítottam, talán ezért is vagyunk jóban… Mivel az első két tanévemben munkaidőm felét a fiúkollégiumban töltöttem, ott volt dolgom mindhármukkal. Tibor kezébe adtam olvasnivalót, meg filmekről beszélgettünk. Közvetlenül érettségi előtt megjelent első verseskötete (Istenek vagytok), ezt megkaptam tőle dedikálva. Gábor egyszer egy ünnepségen szavalta egyik legkedvesebb versemet (József Attila: Imádság megfáradtaknak), arról beszélgettünk utána. Emlékszem, Marci az érettségi bankettjük előtt, amikor még csak gyülekezett a társaság, verseiből olvasott fel. Szárnybontogatásaikat kollégáimmal együtt izgatottan, örömmel követtük. 2009 szeptemberében Tibornak és Gábornak közös felolvasást-beszélgetést szerveztem egy iskolai rendezvény keretében. Zenei betétekről két muzsikussá vált tanítványom, Rojtos Norbert és Fábián Attila gondoskodott.
2011 óta élek (újra) Budapesten, azóta igyekszem ott lenni a könyvbemutatóikon, felolvasásaikon. Három éve, a Költészet Napján szerveztem meg először a Pápai Poéta Projektet, egy barátom lakásán. Hármójuk közül akkor Marci nem tudott eljönni, a következő évben Gábor, aztán tavaly megint Marci. Idén, a 4. PPP-re végre sikerült megnyernem mindhármójukat. Ennek örömére felajánlottam a programot Finta Lacinak, mert úgy éreztem, ez nagyobb nyilvánosságot is megérdemel, mint egy baráti társaság. Laci nagyon örült, hiszen külön-külön mind voltak már vendégei a Nyitott Műhelynek, de így együtt még soha.
Másfél órás programot tervezünk: némi beszélgetés, felolvasások, közben pedig egy kis jazz Oláh Dezső és Oláh Péter jóvoltából.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Babiczky Tibor kötetei:
Istenek vagytok, versek, Püski Kiadó, 1999
A felvezető kör, versek, Parnasszus Könyvek, 2001
Levegővétel, versek, Alexandra Kiadó, 2007
A jóemberek, versek, Magvető Könyvkiadó, 2011
Magas tenger, regény, Magvető Könyvkiadó, 2014
Kivilágított ég, versek, Magvető Könyvkiadó, 2015

Kálmán Gábor kötetei:
Nova, Kalligram, 2011
A temetés, Kalligram, 2016

Simon Márton kötetei:
Dalok a magasföldszintről, Libri, 2010, 2014
Polaroidok, Libri, 2013
A belépés díjtalan.

2017 április 15

Részletek

Dátum: 2017. 04. 15.
Időpont: 17:00 - 19:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: