KÖLTÉSZETNAP

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KÖLTÉSZETNAP

DÉVÉNYI ÁDÁMRA EMLÉKEZNEK BARÁTAI, ZENÉSZTÁRSAI
Biztosan itt lesznek: Börcsök Enikő, Szabó Annie, Soós Balázs, Szabó Ádám, Jordán Adél, Keresztes Tamás, Lázár Kati, Fenyő Fruzsina, Geltz Péter, Müller Péter Sziámi, Korom Attila, Vető Péter, Vas Zoltán, Balázs János, Jenei Szilveszter, Mohai Tamás, Krulik Zoltán, Mezőfi István


Fotó: Kelemen Tiborné Fekete Éva

Idén az ARTISJUS Szövegírói Életműdíját a 2016 decemberében elhunyt Dévényi Ádám kapta. Meghatározó egyénisége volt a dal műfajának. Kezdetben versmegzenésítéseit (József Attila, Weöres Sándor, Müller Péter Sziámi), 14 évesen már saját szerzeményeit gitározta-énekelte. Benne volt a folk-rock mozgalom progresszív ágában, olyan zenekarokban játszott, mint a Vízöntő, a Tabula vagy a Vasmalom. Legtöbben a furcsa hangulatú, magas költői értékkel bíró Dévényi-dalokat a Rolls és a Bikini előadásában (Adj helyet magad mellett, Izzik a tavaszi délután, Közeli helyeken) ismerik. Számos budapesti és vidéki színházban dolgozott színházi zeneszerzőként – 1996 és 1998 között a Kaposvári Csiky Gergely Színház tagja volt –, és Szőke András-filmek zenéit is szerezte. Súlyos betegség után 60. életévében érte a halál. Méltatásában Németh Alajos így fogalmazott:
„Az egyik legnagyszerűbb dalszerző és előadó volt. Szerzeményeiben költői minőségben szólt közéletről és egyéni sorsokról. A zajos, hangos sikernél biztos, hogy értékesebb a halkabb, de örökké tartó dalok, művek megalkotása és előadása. Ádám ezt az utat járta. Míg körülötte jöttek-mentek a zajnokok, ő dalnokként csendben végigjárta a neki szánt utat és alkotott, dalolt…”

Belépődíj: 1200 Ft, diák: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő: Peti)

2017 április 11

Részletek

Dátum: 2017. 04. 11.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: