KONCERT

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KONCERT

MEZEI SZILÁRD – POZSÁR MÁTÉ – HOCK ERNŐ TRIÓ
Mezei, Hock és Pozsár évekkel ezelőtt a Budaörsi Jazz Fesztivál keretében zenélt együtt trióban először s utoljára. Azóta jó barátok lettek mind a hárman, sokat dolgoztak közösen és gyakorta föl-fölemlegetik a fent említett, nekik igen kedves koncertet. Úgy alakult, hogy március 23-án mindahányan Budapesten lesznek, és ismét együtt zenélhetnek.

A zentai születésű Mezei Szilárd mint hegedűs, brácsás, nagybőgős és zeneszerző különböző felállású zenekaraival (duótól nonettig) kortárs improvizatív zenét játszik, elsősorban saját kompozíciókat. Zeneszerzőként fő érdeklődési területe az improvizáció és kompozíció kapcsolata, a jazz és a népzene. Aktívan foglalkozik színházi zeneszerzéssel is, állandó munkatársa a Jászai-díjas Mezei Kinga, illetve gyakori munkatársa Urbán András és Várszegi Tibor rendezőknek. Kobzon és Oud-on játszik eredeti népzenét, illetve népzenéhez kötodő improvizatív zenét. Előadóként és résztvevőként közreműködött több improvizatív zenei műhelyben, illetve személyiségfejleszto kurzus intuitív zenei részlegének munkájában is. Gyakran játszott és játszik együtt ismert improvizatív zenészekkel (tk. Matthias Schubert, Geröly Tamás, Szabados György, Dresch Mihály, Michael Hornstein, Márkos Albert, Tim Hodgkinson, Peter Ole Jörgensen, Jens Balder, Szelevényi Ákos, Joe Fonda, Michael Jefry Stevens, Joelle Leandre, Hamid Drake Herb Robertson, Frank Gratkowski, Charles Gayle) itthon és külföldön. Zenei írásai a kanizsai Orbis, az újvidéki Új Symposion és a gyori Muhely folyóiratokban jelentek meg. Tagja a Szerbiai Zeneszerzők Szövetségének, illetve a „Gyorfree” – Jazz, Improvizatív- Kortárs- és Népzenei Műhely – Egyesületnek. Jelenleg a Mezei Szilárd Triót, a Mezei Szilárd Quintettet / Sexttet ill. a Mezei Szilárd Ensemble-t vezeti, ezenkívül közreműködik több improvizatív-zenei formációban.

Pozsár Máté zongorista 1986-ban született. 2012-ben szerezett mesterdiplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékén, Binder Károly növendékeként. Állandó tagja a Grencsó Real Time Kollektiva, a Mezei Szilárd Septet, a Boglárka Bábiczki Quartet formációknak. Gondolkodásának középpontjában a jazz és a szabad, rögtönzött zene áll. Több zenekari kiadvány után 2011-ben jelent meg első szólózongora lemeze. Jelenleg a Vienna Konservatorium Budapest tanárképző főiskola tanára, elméletet és zongorát oktat.

Hock Ernő 1979-ben született Mezőtúron. Hét éves korától nagyjából tíz éven át tanult hegedülni. Középiskolásként kezdett el autodidakta módon gitározni, majd basszusgitározni. Ekkoriban főleg rock zenekarokban játszott de emellett hegedűn folytatta népzene tanulmányait is. 2000-ben Budapesten beiratkozott az Erkel Gyula Zeneiskolába Újpesten nagybőgőzni Benkő Róberthez. 2004-ben felvételt nyert a LFZE jazz tanszakának nagybőgő szakra. Már a főiskolás évek alatt elindult mai napig tartó zenei barátsága Ágoston Bélával, akinek Zuboly nevű zenekarának mai napig ő a bőgőse. Számos a pályáját meghatározó zenésszel is erre az időszakra datálható az ismeretsége, többek között Tűzkő Csabával, Szabados Györggyel és kortársaival Kovács Lindával, Weisz Gáborral, Bede Péterrel, G. Szabó Hunorral. Tanulmányait 2007-ben megszakította. Ebben az évben lett tagja a Grencsó István vezette Grencsó Kollektivának és ekkor állt össze az Ama zenekar is, ahol dobokon játszik. Zenélt kortárstánc előadásokban, például Goda Gábor illetve Kovács Gerzson Péter darabjaiban, valamint Mezei Kinga Vasárnap nem temetünk című színművében, ahol Mezei Szilárd és Márkos Albert voltak a társai. Ez utóbbi kapcsán dolgozott együtt először Dresch Mihállyal is, akivel alkalmanként jelenleg is fellép. 2007-ben Ávéd Jánossal és Varga Bendegúzzal megnyerte a Magyar Jazz Szövetség Jazz Combo versenyét, egy évre rá pedig a Siófokon megrendezett Nemzetközi Jazz Versenyen második helyezést értek el Ávéd Jánossal, Csongádi Gáborral és G. Szabó Hunorral. Legújabb formációja 2008 májusában alakult meg Qualitons néven, amelyben basszusgitáron játszik. A zenekarban többször közreműködött a ’70-es évek ismert pop énekese Kovács Kati.
Belépődíj: 1.200, diák: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

2016 március 23

Részletek

Dátum: 2016. 03. 23.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: