KÖNYVBEMUTATÓ

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KÖNYVBEMUTATÓ

A Kalligram Kiadó és a Nyitott Műhely örömmel tudatják, hogy megjelent

KERÉKGYÁRTÓ ISTVÁN: A RENDSZERVÁLTÓ című regénye
– közreműködik: Máté Gábor és a sz
erző –

Kerékgyártó István: A rendszerváltó című regénye közel negyven évet fog át, Vidra Milán életét követheti az olvasó joghallgató korától napjainkig. A történetmesélés nem folyamatos, a főhős életének jellemző csomópontjait emeli ki a szerző. A kötet origója a rendszerváltás éve, ehhez képest lépdel előre a történet, úgy, hogy minden 1990 után játszódó jelenet közé egy flashback kerül, egy visszatekintés Vidra ifjúkorára, a későszocializmus nevetségesen kisszerű világára. Tudományt gyűlölő egyetemi oktatók, kommunisztikus elveket valló, kommunába szerveződött egyetemisták, akiket a politikai rendőrség zavar szét, volt ötvenhatos klasszikafilológus, aki kazánfűtésből tartja el magát, az egyházát eláruló püspök, diáklányok elcsábította tanárok és tanárok elcsábította diáklányok, ostoba, pöffeszkedő pártvezetők, kispályás titkosrendőrök, csempészitalból vásárolt filozófiakönyvek, egyházi kisközösségek magánszeánszai vonulnak föl az olvasó előtt, mint egy letűnt rendszer kisszerűségében sírni- és nevetnivaló reliktumai. Mindez sok humorral és sok szomorúsággal.
Az időrendben haladó rendszerváltás utáni történetek az új világ létrejöttének komikus esetlegességét mutatják meg, ahogy véletlen találkozásokon múlt egy-egy fontos politikai poszt, ahogy a teniszpályákon dőlt el vállalatok és ezrek sorsa, ahogy a kevés szerencsés ügyeskedő a húsosfazékhoz furakodva nyúlkált a közösben. Főhősünk a rendszerválás után, így beszél magáról:
Vidra a politika szürke eminenciása lesz, potentátok bizalmi keze, aki részt vesz politikusok megbuktatásában, vérre menő szekérharcokban, miközben persze megszedi magát, hogy hedonista kedvteléseinek is hódolhasson. Egy darabig úgy tűnik, mindent túlél és mindenből győztesen kerül ki, de aztán őt is eléri ellenfelei bosszúja, s megismeri a pokol bugyrait. Végül el kell hagynia az országot, és Délkelet-Ázsiában kezd új, számára cseppet sem kielégítő életet, ráadásul itt sem érezheti biztonságban magát, ellenfelei itt is rátalálnak.(forrás: librarius.hu)
A könyvhöz Gerőcs Péter készített videót Máté Gábor és Nagy Ervin szereplésével.Kerékgyártó István (Kaposvár, 1953) szabadúszó író. A Pécsi Tudományegyetemen jogot, az ELTE-n filozófia szakon végzett. 1977–1989 a Pécsi Egyetem tanársegédje, majd adjunktusa. 1990 és 1993 között privatizációs tanácsadó; 1994 és 1998 között befektetői konzorciumok tagja, közép- és nagyvállalatok társtulajdonosa. 1998-99 az Országos Rádió és Televízió Testület főigazgatója. 1999-től szabadfoglalkozású író. Négy regénye: Vagyonregény, 2001; Makk ász az Olajfák hegyén, 2003; Trüffel Milán, avagy egy kalandor élete, 2009; Rükverc, 2012. Szenvedélyes utazó, ha csak teheti, hátizsákkal Ázsia országaiban kalandozik.
A belépés díjtalan.

2017 április 18

Részletek

Dátum: 2017. 04. 18.
Időpont: 18:30 - 20:30

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: