KÖNYVBEMUTATÓ

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KÖNYVBEMUTATÓ

A Kortárs Kiadó és a Nyitott Műhely örömmel tudatják, hogy megjelent

ZALÁN TIBOR: PAPÍRVÁROS – EGY LASSÚDAD REGÉNY, NÉGY, SZÉTSZAGGATVA
– a kötetet bemutatják: Horváth Bence, a kiadó igazgatója, Juhász Attila költő, irodalomtörténész, zene: Huzella Péter, valamint a szerző –


Zalán Tibor regényfolyamának negyedik része, a mű korábbi köteteihez hasonlóan, több cselekményszálon fut. Mindenütt az élet és halál mezsgyéjén – a főhős építész körüli külső történések egyre szűkülnek. A „valóság” helyébe álomszerű észlelések és hallucinációk lépnek; ábrázolásuk a pusztuló test fiziológiai jelenségeinek esszészerű, aprólékosan kidolgozott írói megoldása. A két másik főbb „cselekménykör” a színházrendezőé és Bandikáé, a „külvárosi jancsiszögé” – az ő eseményszálaik is továbbindáznak újabb és újabb megrázó élethelyzetekbe, különös sorsokba. Zalán regényében a mozaikszerűen szerveződő történet hitelességét a tematikus és motivikus kapcsolódási pontok, átjárók biztosítják. Váltakozó szövegfolyamú formációk ezek – elbeszélőmódok és műfajok közti váltásokkal, akár az előző kötetekig is visszanyúlóan. Zalán „lassúdad” módon épülő (öt kötetre tervezett) regény-városa így válik az olvasó számára is egyre bejárhatóbbá és érzékelhetőbbé.

Zalán Tibor (Szolnok, 1954) költő, író, pedagógus. 1978-ban szerzett oklevelet a JATE-n. 1985-ig szakközépiskolai tanár volt. 1983-tól a Kortárs munkatársa, 1992-től a Szivárvány társszerkesztője. Tanított Törökbálinton a Kísérleti Általános Iskola és Gimnáziumban, jelenleg szabadúszó. A vallomásos líra hagyományos elemeit az avantgárd formaújító gesztusaival állítja meglepő, olykor paradox összefüggésekbe. Költészetére jellemző a hagyományos szövegegység felbontása, az irodalmi és képi elemek egybeszerkesztése. A „zalántiborongás” kifejezés egyéni hangvételét kitűnően jellemzi.
A belépés díjtalan.

2020 október 29

Részletek

Dátum: 2020. 10. 29.
Időpont: 19:00 - 22:00