KÖNYVBEMUTATÓ

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KÖNYVBEMUTATÓ

A Kortárs Kiadó és a Nyitott Műhely örömmel tudatják, hogy megjelent

JÁSZ ATTILA: BÖLÉNYSZELÍDÍTÉS című kötete
– a szerzővel Papp Máté beszélget, zenél: Dresch Mihály –

Kedves Olvasó M, szeretettel hívlak az elmeredt könyvhetek helyett egy kis együttlétre, felolvasásra, beszélgetésre ésBÖLÉNYSZELIDÍTÉSre.
Egy fiktív és egy valódi félből álló szerzőpáros meséli el versláncolatában, mit jelent indiánná válni a 20–21. században, Magyarországon. A felmenők sorsának és a saját életútnak egymásra vetítésével, rekonstruálásával, valós és megálmodott eseményekkel, az egész rezervátumunkra érvényes élettapasztalat felsejlésével: „…ott lovagol egyedül a prérin, és érzi, mielőtt elkezdené magát nagyon sajnálni, hogy ez azért nem rossz, ez jó, lobog a haja, majdnem tökéletesen szabad…”

Közreműködnek:
Jász Attila – Csendes Toll bölényt/akar,
Papp Máté harcostárs kérdez, kitakar,
Dresch Mihály zenél, átlényegít.
A Bölénytakaró című kötet a helyszínen megvásárolható,
a befolyt összeg a Nyitott Műhely megsegítésére megy.

A legszebb magyar költő – súgta fülembe a kollegina a Művészetek Völgyében, amikor Jász Attilával találkoztunk. Igazi jász, harcosok ivadéka, az egyik legnagyobb, legmagasabb magyar költő – jegyezte meg barátom, akinek az ismeretséget is köszönhetem. Ő Csendes Toll? – kérdezte a mellettem ülő az irodalmi esten.
A legszebb, legnagyobb magyar indián író, költő /…/ Daliás termetén, a rendezvényeken tanúsított visszafogott, mégis erőteljes személyes jelenlétén túl a legtöbben mégis írásai, szerkesztői és kultúraszervező tevékenysége miatt szerethetik Jász Attilát. És ez teljesen rendben van így. Hiszen Xantusiana című verses regényével a 19. századi magyar utazónak és természettudósnak, Xantus Jánosnak 2007-ben ő adott új életet. Mint ahogy Csendes Toll is neki köszönhetően tud beszélni „A-Z örökké valóságról”. Verseinek segítségével megérinthetjük Isten bőrét, felébreszthetjük az Alvó szalmakutyákat, de egy-egy pillanatra megláthatjuk saját Belső árnyékunkat is. És az előbbi mondatba rejtett kötetcímeken túl Jász Attila az esszék és a gyerekversek mestere is, aki bátran nyúl a múlthoz, hogy valami újat hozzon létre belőle. Elég csak linkelnünk a szárnyas csiga. átiratok. myth & co című vállalkozásának néhány darabját.
Jász Attila azon alkotók közé tartozik, akiknek költészete, prózája, szerkesztői és kultúraszervező tevékenysége kikezdhetetlen. Díjait nem támadják, hanem szaporítják. Jász Attila nem politizál, mégis annyit foglalkozik korunkkal, mint kevesen. Néha indiánná változik, hogy így tekintsen végig a magyar prérin. Amit ott talál, azt megtisztítja, felemeli, életet lehel bele. Jász Attila a magyar kultúra indiánja, sámánja, papja, akire nagy szüksége van a magyar irodalomnak, hogy lélek és a szellem egyensúlyban legyen költészetünkben.
/Boldog Zoltán szövege nyomán, Irodalmi Jelen/
A belépés díjtalan.

2020 október 27

Részletek

Dátum: 2020. 10. 27.
Időpont: 18:00 - 22:00