KÜLÖNLEGESSÉGEK – HARMAT GYÖRGY FILMKLUBJA A KISTEREMBEN

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KÜLÖNLEGESSÉGEK – HARMAT GYÖRGY FILMKLUBJA A KISTEREMBEN

SINDO KANETO: A KOPÁR SZIGET

A kopár sziget /Hadaka no shina/ – japán filmdráma, 1962, 97 perc, rendező: Kaneto Shindô, forgatókönyvíró: Kaneto Shindô, zeneszerző: Hayashi Hikaru, operatőr: Kiyoshi Kuroda, szereplők: Jiro – Masanori Horimoto, Toyo – Nobuko Otowa, Taro – Shinji Tanaka, Senta – Taiji Tonoyama
“A kopár sziget címe a víz hiányára utal csupán, mert egyébként a sziget nem kopár – legalábbis az a kis része nem, amelyet egy kétgyermekes házaspár művel. A növények öntözéséhez a vizet csónakkal hozzák a szárazföldről, és ez kegyetlenül nehéz munka. A kopár sziget a terméketlen lázadás filmje. A bekerített ember lázad itt, olyan helyzetben, amelyből lehetetlen kitörni.”

(Berkes Ildikó-Nemes Károly: A japán film világa)


A filmklubot vezeti: Harmat György filmkritikus

Harmat György filmkritikus, filmesztéta. Már bölcsészkari szakdolgozatát is filmről írta (Bergman: Szenvedély). Volt a Magyar Televízió film- és programszerkesztője. 1998-99-ben a Magyar Hírlap filmkritikusa. Szerkesztett, lektorált filmtárgyú könyveket. Színházról is ír. Legjelentősebb publikációs fóruma a Filmvilág (A realizmus csele, Előítélet a börünk alatt – Pasolini, Kizökkentek az időből – Maár Gyula, Ha a szellem szabad stb.), a Filmkultúra (Az erdő mégsem háza a harmóniának – Kézdi-Kovács Zsolt, Ha az élet színjáték – Fassbinder, Ferreri mester meséi, Hópehely, tollpihe, élet és halál – Steve McQueen: Éhség stb.) és a Librarius online kulturális magazin (Robert Wilson ereje stb.). Tanulmánya jelent meg (Godard: hogyan rombol és épít?) a JLG/JLG – Jean-Luc Godard dicsérete, avagy a filmművészet önfelszámolása című kötetben.
További alkalmak (a műsorváltozás jogának fenntartásával):
június 12. – Godfrey Reggio: Kizökkent világ
Belépődíj: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő: Votisky László)

2019 május 08

Részletek

Dátum: 2019. 05. 08.
Időpont: 18:00 - 20:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: