LÉLEK, RÍTUS, KÖZÖSSÉG – RÉGI IRODALOM MŰHELY – DARÓCZI ANIKÓ SOROZATA

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

LÉLEK, RÍTUS, KÖZÖSSÉG – RÉGI IRODALOM MŰHELY – DARÓCZI ANIKÓ SOROZATA

AZ ÉLETÚT-METAFORA ÉS A MEGTISZTULÁS AZ AKÁRKI CÍMŰ MORALITÁSJÁTÉKBAN ÉS SHAKESPEARE LEAR KIRÁLYÁBAN

Dr. FABINY TIBOR előadása –

 

 

Dr. Fabiny Tibor

 

A lélek megtisztulásának irodalmi ábrázolása leginkább a dráma műfajában valósul meg – már Arisztotelész is azt tanította, hogy a tragédia célja a katarzis, a lélek megtisztítása. Az egyházatyák (Tertullianus, Ágoston), valamint a katolikus egyház kezdetben ellenezte a „látványosságok” előadását, hiszen azok pogány eredetűek voltak.

Az ember eredendő mimetikus képessége (homo ludens) és az ünneplésre való hajlama (homo festivus) azonban hozzájárult ahhoz, hogy a drámai műfaj a középkori egyház keretein belül ujjászülethessen. A legismertebb műfajok a misztériumjátékok és a moralitásjátékok voltak.

Az egyébként biblikus eredetű, s a középkori ikonográfiában is ismert „életút-metafora” drámai alkalmazása először a mindmáig méltán népszerű Akárkiben bukkan fel, amely didaktikusan az üdvösség útját kívánja megjeleníteni. Az üdvösség bibliai fogalmát az első bibliafordítók (Wycliff, Tyndale) a „health” szóval fejezték ki, ezzel arra is utalva, hogy a földi élet célja az ember „egész”-ségének megtalálása a megtisztulás útján. William Shakespeare Lear királya a főszereplő Lear – valamint a párhuzamos cselekményben Gloster – megtisztulási folyamataként is felfogható. Learnek meg kell őrülnie ahhoz, hogy emberré válhasson, Glosternek meg kell vakulnia ahhoz, hogy metaforikus értelemben láthasson.

E két dráma elemzésével, a szövegek „szoros olvasásával” kívánjuk tanulmányozni a lélek megtisztulásának középkori és kora újkori klasszikus drámai kifejeződéseit.

 

 

A 2009-2010-es évadban indítjuk alternatív régi irodalom sorozatunkat.

Hogyan olvastak az emberek sokszáz évvel ezelőtt? Olvastak-e? Hogyan jutott el a közönséghez az írott – vagy „csak” megteremtett, megszületett – szó? Milyen terekben, mikor, milyen rítusok részeként hangzottak el azok a szavak, amelyeket ma irodalomként, lámpafénynél, magunkban olvasunk? Milyen lehetett az elhangzott szó ereje? Hol a határ beszéd, énekes beszéd és ének között? Az előadásokon, amelyek remélhetőleg beszélgetésekké nyílnak, ezekre a kérdésekre keresünk választ. Körbejárjuk és finomítjuk az „irodalom” fogalmát, a témákat múltban-jelenben aktualizáljuk. Az elemzendő szövegeket kontextusukban láttatjuk, tárgyaljuk az egyén és a közösség életében betöltött funkciójukat, igyekszünk felfejteni a kapcsolódó művelődéstörténeti szálakat.

Az első tömböt három előadás alkotja, októbertől kezdve minden hónap második keddjén tartjuk őket (október 13, november 10 és december 8). Témának a megtisztulást választottuk, szó lesz ókori szenvedélyelméletről, a lélek megtisztulásáról, szakrális beszédről (zsoltárok, siratók) és késő középkori drámáról.

Minden alkalommal néhány konkrét szöveg képezi majd a kiindulópontot (a szövegeket remélhetőleg le lehet tölteni az előadások előtt a Műhely honlapjáról).

A sorozat előadásai szervesen összetartoznak, de bármelyik fázisba be lehet kapcsolódni.

Ajánlott szövegek letölthetők: http://groups.google.hu/group/muhely2009

Az est a MASZRE támogatásásval jött létre: www.maszre.hu

Belépődíj: 400 Ft (amely a büfében elkölthető)

2009 december 08

Részletek

Dátum: 2009. 12. 08.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: