LÉLEK, RÍTUS, KÖZÖSSÉG – RÉGI IRODALOM MŰHELY – DARÓCZI ANIKÓ SOROZATA

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

LÉLEK, RÍTUS, KÖZÖSSÉG – RÉGI IRODALOM MŰHELY – DARÓCZI ANIKÓ SOROZATA

SZENT ÁGOSTON ÉS AZ EMLÉKEZET– A VALLOMÁSOK Tizedik könyvéről beszélget NAJBAUER NOÉMI, KENDEFFY GÁBOR, VASSÁNYI MIKLÓS és DARÓCZI ANIKÓ –
 

 
„… és eljutok emlékezetem rónáira és tágas csarnokaiba, ahol mindama megszámlálhatatlan képmás kincstára található, amit az érzékszervek különféle dolgokról föllelnek. Ott raktározódik el minden, amit gondolunk. (…) Ott van jelem számomra az ég, a föld és a tenger mindazzal, amit velük együtt érzékelni tudtam – kivéve, amit elfeledtem. Ott találkozom önmagammal is, és fölidézem, mit, mikor és hol vittem végbe, és mit éreztem, amikor végbevittem. (…)
Nagy az emlékezet ereje, szerfölött nagy, Istenem: tágas és végtelen szentély. Ki jut el a legmélyéig? És lelkemé ez az erő, természetemhez tartozik, de én magam sem ragadom meg teljes egészében azt, ami vagyok. Szűk hát a lélek önmaga birtoklására, és amit önmagából nem fogad be, az talán ’valahol’ van? Kívül van rajta, és nem benne? Akkor hogyhogy nem fogadja be? Sokszor elcsodálkozom ezen, és megdöbbenek. Az emberek útnak erednek, hogy megbámulják a hegycsúcsokat, a tenger óriás hullámait, a szélesen hömpölygő folyamokat, az óceán partját és a csillagok járását, és közben elhagyják önmagukat… (Heidl György fordítása)
 

 
A 2009-2010-es évadban indítjuk alternatív régi irodalom sorozatunkat.
Hogyan olvastak az emberek sokszáz évvel ezelőtt? Olvastak-e? Hogyan jutott el a közönséghez az írott – vagy „csak” megteremtett, megszületett – szó? Milyen terekben, mikor, milyen rítusok részeként hangzottak el azok a szavak, amelyeket ma irodalomként, lámpafénynél, magunkban olvasunk? Milyen lehetett az elhangzott szó ereje? Hol a határ beszéd, énekes beszéd és ének között? Az előadásokon, amelyek remélhetőleg beszélgetésekké nyílnak, ezekre a kérdésekre keresünk választ. Körbejárjuk és finomítjuk az „irodalom” fogalmát, a témákat múltban-jelenben aktualizáljuk. Az elemzendő szövegeket kontextusukban láttatjuk, tárgyaljuk az egyén és a közösség életében betöltött funkciójukat, igyekszünk felfejteni a kapcsolódó művelődéstörténeti szálakat.
Az első tömböt három előadás alkotja, októbertől kezdve minden hónap második keddjén tartjuk őket (október 13, november 10 és december 8). Témának a megtisztulást választottuk, szó lesz ókori szenvedélyelméletről, a lélek megtisztulásáról, szakrális beszédről (zsoltárok, siratók) és késő középkori drámáról.
Minden alkalommal néhány konkrét szöveg képezi majd a kiindulópontot (a szövegeket remélhetőleg le lehet tölteni az előadások előtt a Műhely honlapjáról).
A sorozat előadásai szervesen összetartoznak, de bármelyik fázisba be lehet kapcsolódni.
A szöveg – Heidl György fordítását olvassuk! – letölthető itt:
http://groups.google.hu/group/muhely2009
Az est a MASZRE támogatásásval jött létre: www.maszre.hu
Belépődíj: 300 Ft

2010 április 13

Részletek

Dátum: 2010. 04. 13.
Időpont: 19:00 - 21:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: