MAX VON SYDOW emlékvetítés (KÉSŐBBRE HALASZTVA!)

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

MAX VON SYDOW emlékvetítés (KÉSŐBBRE HALASZTVA!)

KÉSŐBBI IDŐPONTRA HALASZTVA!

A Francia Új Hullám Filmművészeti Szakkönyvtár és Könyvkiadó, a Szerzői Filmklub, valamint a Nyitott Műhely 2020-ban bemutatja:

HERMANN HESSE – FRED HAINES: A PRÉRIFARKAS
Meghívott előadó: Sárosi Attila filmesztéta


Max Carl Adolf von Sydow (Lund, 1929. április 10. – Provence, 2020. március 8.) svéd színész a stockholmi Királyi Drámaszínházban tanult 1948 és 1951 között, olyan későbbi színészekkel együtt, mint Lars Ekborg, Margaretha Krook és Ingrid Thulin. Még tanult, amikor a filmvásznon már bemutatkozott. 1955-ben Malmőbe költözött és itt találkozott Ingmar Bergmannal. Első közös munkájuk színhelye a Malmői Önkormányzati Színház volt. Később olyan Bergman-filmekben szerepelt, mint A hetedik pecsét (1957), A nap vége (1957), a Szűzforrás (1960). Ez a film Von Sydow és Bergman számára is áttörést hozott: Von Sydow számára ezzel több mint fél évszázados filmkarrier indult el. Tehetségét gyorsan elismerték, már 1954-ben a Királyi Alapítvány Kulturális Díját vehette át. Rengeteget dolgozott színpadon és filmen is Skandináviában, ellenállva az Amerikai Egyesült Államokból, Hollywoodból egyre nagyobb számban érkező meghívásoknak. Végül mégis engedett az amerikai hívásoknak, hogy eljátssza Jézus szerepét az 1965-ben bemutatott A világ legszebb története című filmben.

A prérifarkas /Steppenwolf/, amerikai filmdráma, 1974,  107 perc – rendező: Fred Haines, író: Fred Haines, forgatókönyvíró: Hermann Hesse, zeneszerző: George Gruntz, operatőr: Tomislav Pinter, vágó: Irving Lerner, szereplők: Max von Sydow – Harry Haller, Dominique Sanda – Hermine, Pierre Clémenti – Pablo, Carla Romanelli – Maria, Roy Bosier – Aztec
A Hermann Hesse „A pusztai farkas” című regényből készült film különös alkotás. Álmok, látomások és a valóság groteszk szövevénye. Monológ, animáció, tükörjáték együttese. Főhőse Harry Haller (Max von Sydow), a magányos férfi, aki az 50. születésnapján véget akar vetni addigi életének. Kábulatot, érzéki vágyakat az idő és a valóság átértékelését, szabad közlekedést múltban és jövőben, új dimenziókat ígérnek az éjszaka árnyai, új ismerősei.

* * *
Tervezett program (a változtatás jogának fenntartásával):
Június 14.
Szeptember 4.
Október 2.
November 6.
December 4.
2021:
Január 8.
Február 5.
Március 5.
Április 2. vagy 9.
Május 7.
Június 4.
Belépődíj: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

2020 június 05

Részletek

Dátum: 2020. 06. 05.
Időpont: 19:00 - 22:00