NYÁRI ROHMER VÁLOGATÁS II.

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

NYÁRI ROHMER VÁLOGATÁS II.

A Szerzői Filmklub bemutatja: Mosolygó szeminárium – avagy exkluzív, könnyed nyári válogatás Eric Rohmer (1920-2010) filmjeiből…

16.00 . PAULINE A STRANDON (1983)
18.00 – A BARÁTNŐM BARÁTJA (1987)
20.00 – PÁRIZSI RANDEVÚK (1995)
– meghívott előadó: Attila Sárosi filmesztéta –

Ajánló: “Eric Rohmer mindig a legnagyobb művészek közé tartozott, de számomra a kilencvenes években jutott el a csúcsra. Szerelmi vallomás Párizshoz. Négy igazán finom francia történet a véletlen találkozásokról, a bonyolult emberi viszonyokról, a világ párhuzamosairól. Soha, senki sem tudott ilyen párbeszédeket írni és ennyire izgalmasan megmutatni. Mintha semmi sem történne – és közben minden megtörténik. “ (Forrás: http://janosnovics.blogspot.hu/2011/08/top-100-kulfoldi-film-64-parizsi.html)

“Qui trop parole, il se mesfait. / Aki túl sokat beszél, rosszat tesz magának.” (Chr. de Troyes)
Komédiák és közmondások 3. rész: Pauline a strandon – (Pauline a la plage) – színes, magyarul beszélő, francia romantikus vígjáték, 90 perc, 1983, rendező: Eric Rohmer, forgatókönyvíró: Eric Rohmer, zeneszerző: Jean-Louis Valéro, operatőr: Néstor Almendros, vágó: Cécile Decugis, Christopher Tate, szereplők: Amanda Langlet (Pauline), Pascal Greggory (Pierre), Arielle Dombasle (Marion), Féodor Atkine (Henri), Simon de la Brosse (Sylvain)
Pauline és Marion együtt tölti a nyári vakációt a Bretagne-félsziget egyik üdülőhelyén. A két unokatestvér közül Marion az idősebbik, nemrég vált el a férjétől. A fürdőhelyen összetalálkozik fiatalkori barátjával. Pierre az ismerősével, Henrival érkezett. A férfinak nem lenne ellenére fölmelegíteni régi kapcsolatukat, ám Marionnak inkább Henri tetszik. Ő azonban nem híve a tartós kapcsolatoknak. A tizenhat éves Pauline érdeklődéssel figyeli a felnőttek izgalmas, olykor zavarba ejtő játékát. A vakáció alatt azonban ő is szerelmes lesz egy fiúba. A rendező Komédiák és közmondások cím filmciklusának harmadik darabja.

“Les amis de mes amis sont mes amis. / A barátom barátja az én barátom is.”
Komédiák és közmondások 6. rész: A barátnőm barátja (L’ ami de mon amie) – színes, feliratos, francia romantikus vígjáték, 105 perc, 1987, rendező: Eric Rohmer, forgatókönyvíró: Eric Rohmer, zeneszerző: Jean-Louis Valéro, operatőr: Bernard Lutic, producer: Margaret Ménégoz, látványtervező: Sophie Mantigneux, vágó: María Luisa García, szereplők: Emmanuelle Chaulet (Blanche), Anne-Laure Meury (Adrienne), François-Eric Gendron (Alexandre), Sophie Renoir (Lea), Eric Viellard (Fabien)
Cergy-Pontoise Párizs egyik ultramodern, a jövő évszázadot sugalló külvárosa. Itt található az egyetem impozáns épületegyüttese is, amely bővelkedik kávézókban, tágas közösségi terekben, modern területekben, valamint rendelkezik egy a széllovagláshoz épített tóval. A környék tele van fiatalokkal, leginkább egyedülállókkal. Itt találkozik az egyik ebédszünetben Blanche és Lea, a két lány gyorsan összebarátkozik. Ám a kapcsolatuk próbatétel elé néz, amikor véletlenül viszonyt kezdenek egymás szerelmével. A Komédiák és közmondások című filmciklus hatodik darabja.


Párizsi randevúk (Les Rendez-vous de Paris) – színes, magyarul beszélő, francia romantikus vígjáték, 100 perc, 1995, rendező: Eric Rohmer, forgatókönyvíró: Eric Rohmer, zeneszerző: Sébastien Erms, operatőr: Diane Baratier, producer: Françoise Etchegaray, vágó: Mary Stephen, szereplők: Clara Bellar (Esther), Antoine Basler (Horace), Mathias Mégard (Flirt), Judith Chancel (Aricie).
Párizs a szerelmek városa. A három történet néhány huszonéves fiatal, Esther, Horace, Flirt, Aricie és a többiek életébe nyújt bepillantást. Az ifjak a felnőttkor elején, az élet kapujában állnak, ám életükben az érzelmek, a szenvedélyek dominálnak. A szerelem terén minden kínálkozó alkalmat megragadnak, legyen az egyszerű flört vagy izgalmas kaland. Az érzelmi zűrzavarból kijózanodva, tapasztalatokkal felvértezve kerülnek ki. Az alkotás sajátos összegzése a rendező, Eric Rohmer három nagy filmciklusának, az Erkölcsi példázatoknak, a Komédiák és közmondásoknak, valamint a Négy évszak meséinek.
2014. szeptember 5-én pedig folytatódik a “Jean-Luc Godard kilenc (új) filmje – a kommunikáció alatt és felett” c. késői sorozatunk a Jaj, nekem! / Balszerencsémre (1993) c. alkotással, Gérard Depardieu főszereplésével…
Az esemény Facebook-linkje: https://www.facebook.com/events/403828606424701/
Belépődíj: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

2014 augusztus 19

Részletek

Dátum: 2014. 08. 19.
Időpont: 16:00 - 18:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: