PSZICHOANALÍZIS AZ ÉLŐ TÁRSADALOMBAN ÉS KULTURÁBAN (Az IMÁGÓ EGYESÜLET előadássorozata pszichoanalízisről, tudományról, kultúráról)

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

PSZICHOANALÍZIS AZ ÉLŐ TÁRSADALOMBAN ÉS KULTURÁBAN (Az IMÁGÓ EGYESÜLET előadássorozata pszichoanalízisről, tudományról, kultúráról)

A Budapesti Imágó Egyesület, a L’Harmattan Könyvkiadó és a Nyitott Műhely örömmel tudatják, hogy a Károli Könyvek sorozatban  megjelent

SZUMMER CSABA: FREUD, AVAGY A MODERNITÁS MÍTOSZA című könyve
 – a bemutató kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Erős Ferenc, Pléh Csaba, Gyimesi Júlia, Sárkány Péter, Gedő Éva, ill. a szerző, Szummer Csaba –

A kötet Freud emberképének az eszmetörténeti előzményeit vizsgálja, valamint a pszichoanalízis mítoszhoz való hasonlóságát. A pszichoanalízis egyik legizgalmasabb kérdése, hogy Freud jogosan állítja-e a pszichoanalízisről, hogy természettudomány, vagy pedig azokat a mintázatokat, amelyekről beszél, Freud nem annyira megtalálta, felfedezte, mint inkább megalkotta. A szerző ez utóbbi lehetőség mellett teszi le a voksot.

A bemutató kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Erős Ferenc pszichológus, Pléh Csaba pszichológus, Gyimesi Júlia, pszichológus, Sárkány Péter filozófus, Gedő Éva filozófus, ill. a szerző, Szummer Csaba pszichológus.

Szummer Csaba (Sátoraljaújhely, 1956) pszichológus. 1983-ban, a mai Corvinus Egyetemen végzett okleveles közgazdászként. 1984-ben szociológiából  dr.univ, 1989-ben az ELTE pszichológia szakán MA-fokozatot szerzett. Doktori disszertációját 1993-ban védte meg: Freud nyelvjátéka (A pszichoanalízis, mint hermeneutika és narráció). 2005-ben elvégezte a Semmelweis Egyetem egészségügyi menedzserképzési programját.
Kutatási területei:
Freud szimbólumfogalma. A pszichoanalízis episztemológiai és tudományelméleti problémái. A pszichológia naturalista és fenomenológiai paradigmái. A pszichoanalízis posztromantikus eszmetörténeti forrásai. A posztmodern pozíció a pszichoanalízisben. Az abúzus-pánik a 90-es évek Amerikájában. Hamis emlékek az általános lélektanban és a pszichoterápiában. Az első személyű illetékesség jelentősége a pszichológiában. Freud kétértelműsége és termékeny homályossága. A nyugati ezoterikus tradíció hatása a pszichológiára. A pszichedelikumok fogyasztásának kulturális és spirituális-vallási vonatkozásai.
A program a Summa Artium támogatásával jött létre.
Belépődíj: 500 Ft

Napi menü:
Habart burgonyaleves
Fokhagymás tejbe pácolt csirkemell, petrezselymes rizs
/Napi levesünk húslevesre, főételünk rántott sajtra cserélhető./

2014 május 26

Részletek

Dátum: 2014. 05. 26.
Időpont: 19:30 - 21:30

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: