SZOCIOBISZTRÓ 4.

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

SZOCIOBISZTRÓ 4.

AZ ÉSZAKI FÉNY ÁRNYÉKÁBAN
Politikai válságok és demokráciavíziók

– szervezők, beszélgetőtársak: Kerényi Szabina és Vajda Róza –

Hogyan kell, hogyan érdemes szépen politizálni, országot vezetni? Dániában például olyan csodálatosan klappol minden, ahogy belefeledkezünk a Borgenbe, mint a legszívderítőbb utópiában. A pártok alakulnak, az újságírók ravaszkodnak, a politikusok mosolyogva állják a sarat. A többedik évadra azért már valami bűzlik, mintha lassú rothadásnak indulna a rendszer, a makulátlan sarki tájat beszennyezi az olaj és a korrupció. Meglazulnak a demokrácia eresztékei.
Mi történik, ha a kapitalizmus nem gazdaságilag dől önnön kardjába, hanem a klímaválság kezdi ki, politikai vonalon? Ha a demokrácia mint világrend szétesésének origójába egy szocdem mintaállam kerül, olyan, mint mondjuk a norvég jóléti skanzen a nagy orosz medve árnyékában? Ezzel a kérdéssel játszadozik Jo Nesbø politikai thrillere, A megszállás (Okkupiert).
A januári Szociobisztró folyt. köv. esten Zsigmond Csilla kisebbségkutatóval beszélgetünk női vezetőkről, demokráciáról, az anyatermészetről, vagyis a törékeny szépségről. Meg olyan kérdésekről, hogy hogyan lesz idealista vezetőből hatalommániás őrült, és fordul át nacionalista terrorizmusba a honszeretet.
Házigazda: Finta Laci
A belépés díjtalan.
2023 január 19

Részletek

Dátum: 2023. 01. 19.
Időpont: 18:00 - 21:00