SZOCIOBISZTRÓ V:

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

SZOCIOBISZTRÓ V:

ANYACSAVAR
A reprodukció és a hatalom kérdései méhen kívül és belül
– vendégeink: Balogh Lídia és Neményi Mária, házigazdák: Kerényi Szabina és Vajda Róza –

Népszerű közönségfilm-téma lett a béranyaság intézménye, érzelgős családi drámának induló, vad horrorba átcsapó fércművek aknázzák ki a reproduktív technológia e vívmánya adta sztori-lehetőségeket. Vagyis… éppenséggel érintetlenül hagynak egy sor megkerülhetetlen, és a tárgyhoz szorosan kapcsolódó témát. Pszichothriller ide vagy oda, fel sem teszik például a kérdést, hogy jogot formálhat-e bárki egy másik ember szervére.
A most futó, Mellékhatás című RTL-es magyar szappanopera is csak érinti a gender- és osztály-meghatározottság, a nők kiszolgáltatottságának kérdését, és kesztyűs kézzel bánik az olyan, kényesebb témákkal, mint az önrendelkezés vagy a medikalizáció határainak feszegetése. Megelégszik azzal, hogy a meddőség keservét, a szabályok áthágását, a béranya felett gyakorolt kontrollt problematizálja.
Persze kínos, ha valakit egészséges életmódra kényszerítenek, pláne, ha a narancslé mellett időnként vér folyik, és az sem helyes, ha a mindenható orvos simliskedik és gengszterekkel paroláz. A sorozat apropóján mégis az a szándékunk, hogy mélyebben ássunk a béranyaság témájába: mit mond a nők kizsákmányolásáról, a világ felosztásáról, testről és testpolitikáról? Van-e olyan, hogy biológiai gyerekhez való jog, és mit jelent a termékenységi egyenlőtlenség? Hogyan rendelkeznek a különböző államok nők, gyerekek, testek felett? És hogyan szivárgott vissza a biológia az alternatív normalitásokba?
Szeretettel várunk minden érdeklődőt a Szociobisztró folyt. köv. sorozatkibeszélő klubjának nyár előtti utolsó estéjére.
Vendégek: Balogh Lídia, Neményi Mária
Beszélgetőtársak: Kerényi Szabina és Vajda Róza
Házigazda: Finta László
A belépés díjtalan (de minden támogatást köszönettel fogadunk).
2023 június 08

Részletek

Dátum: 2023. 06. 08.
Időpont: 18:00 - 21:30