SZOMBATI MŰHELY A KISTEREMBEN

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

SZOMBATI MŰHELY A KISTEREMBEN

FERENC NAP

A Szombati Műhely családi kézműves program és mese-játszóház. Szeretnénk, ha műhelyünkben újra együtt játszhatnának a testvérek, szülők, nagyszülők, mint régen, „mikor még kerek volt a világ” és nem a boltban vásároltuk a játékokat! Az elhangzó mesék, mondák, dramatikus játékok, az adott hónap, a hagyományos paraszti kultúra jeles napjaihoz, kalendáris ünnepeihez kapcsolódnak. Minden alkalommal egy történetet mondunk el, ezután elsősorban természetes anyagokból, kézműves technikákkal tárgyakat és bábokat készítünk, majd életre keltjük azokat és eljátsszuk a mesét. Asztali animációval, szabad dramatikus módszerekkel dolgozunk (és akár telefonos fényképezéssel), bábfilmet is készíthetünk. Végül mindenki hazaviszi, amit alkotott és tanult, ami reményeink szerint mintaként szolgálhat arra, hogy otthon a családtagokkal tovább folytatódik majd a játék! A program olyan tárgyi és szellemi tudást állít a kézműves és mese-játszóházi foglalkozás mellé, amit etnográfusok, pedagógusok és művészek dolgoztak ki.
Kedves vendégek! A programokon szerszámok és alapanyagok vannak, de ha találsz a környezetedben, hozz magaddal: lehullott őszi leveleket, mogyorófa terményeket, makkot, fogpiszkálót, hurkapálcát, parafa dugót!
A népi kalendáriumban „búzahét”, az őszi vetés ideje. Ki volt Szent Ferenc, a nap névadója, aki beszélt az állatok nyelvén? Hogyan szelídítette meg a Gubbiót rettegésben tartó farkast úgy, hogy a város első „polgárává”vált? Európai örökségünk dolgozza fel ez az alkalom.
Barta Márta és Kőmíves Zoltán
További alkalmak 2014-ben:
November 29-András nap – A téli évnegyedkezdő mulatságok napja. András nap utáni vasárnap kezdődik advent, ettől kezdve karácsonyig lakodalmat, táncos összejövetelt nem tartanak. II. András király kiosztotta az állattartás jogát, ami addig nemesi előjog volt. Ennek az emléke lehet, a Lábnik faluból származó csángó mese. Mi a sorsa annak a pásztor fiúnak aki az András napi tiltás ellenére megszökik az esztenából, hogy láthassa a „Farkasok gyűlését”?
December 20- Bábtáncoltató Betlehem. – A karácsonyi ünnepkör adománykérő népszokása a betlehemezés. Ennek a szokásnak egyik ritka változata a „bábjátszató betlehemezés” A betlehem, valójában egy hordozható kis templom, a karácsonyi színjáték bábszínpadává válik. A bibliai szereplők mellett világi, vásári alakok is megjelennek benne. A misztériumok Ördöge és a Halál kaszával, Heródes királlyal jól elbánnak, a népi igazság tevés szerint lefejezik és viszik a pokolba.
Belépődíj:

2014 október 04

Részletek

Dátum: 2014. 10. 04.
Időpont: 10:00 - 12:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: