TV-FILMKLUB /V. ÉVAD/

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

TV-FILMKLUB /V. ÉVAD/

ÖRKÉNY ISTVÁN- ESZTERGÁLYOS KÁROLY: FOHÁSZ

 

DÉRY TIBOR – ESZTERGÁLYOS KÁROLY: PORTUGÁL KIRÁLYLÁNY

 

 

Déry és Örkény (nem montázs)

 

FohászÖrkény István novellájának televíziós változata, dramaturg: Deák Kriszta, jelmez: Mihalkovszky Erzsébet, operatőr: Bíró Miklós, a forgatókönyvet írta és rendezte: Esztergályos Károly, szereplők: Ruttkai Éva, Garas Dezső, Várnagy Zoltán

„A rendőr nagy csomó kulcsot vett ki a zsebéből. Spárgával egy-egy kartonlapocska volt rájuk kötözve, azokra pedig tintaceruzával rárajzolva egy szám.

– Tessék befáradni – mondta, miután megtalálta a keresett kulcsot, és ajtót nyitott…

…Piszkos, hideg, ablaktalan szoba volt. Falain felpúposodott a vakolat. A villanyfény csak szikrázott benne, mint a gyémánt, de nem bírta bevilágítani a felgyülemlett sötétséget. A falhoz tolt, kimustrált íróasztal visszamenekült a homályba, és csak sejteni engedte egy beszáradt tintatartó és a porlepte telefon körvonalait. A hordágy azonban épp a lámpa alatt állt, és szinte megduplázta önnön jelentőségét az éles villanyfényben.

Vastag, gyűrött csomagolópapirossal volt letakarva. Jószerivel még hozzá sem ért a rendőr, máris sustorogni és hullámozni kezdett a papiros, mintha megmozdult volna alatta valami…”

 

 

Esztergályos (montázs)

 

Portugál királylány – tévéfilm Déry Tibor novelláiból, forgatókönyv: Szántó Erika, dramaturg: Schulze Éva, díszlet: Zörgő János, jelmez: Mialkovszky Erzsébet, operatőr: Bíró Miklós, rendező: Esztergályos Kárioly, szereplők: Maretics Erika, Csoma Zoltán, Ladányi Dániel, Esztergályos Cecília, Hegedűs Géza fh., Meszléry Judit, Kozák András, Gelley Kornél, Lontay Margit, Csurka László, Tyll Attila, Gonda György, Szokol Péter, Lengyel Péter, Kolumbán László

Schulze Éva: „… Közvetlenül a háború után írta Déry Tibor azokat a novellákat, amelyek alapján Esztergályos Károly és Bíró Miklós filmje készült. Hősei rongyokba burkolt, lesoványodott, romos tömegszállásokon meghúzódó gyerekek, akiket közös sorsukk és kiszolgáltatottságuk alkalmi bandákba tömörít. Fásult, kiéget kislányok és kisfiúk, akiknek életében mindennaposabb eset a gyilkosság, mint egy szelet torta, vagy krémes, akik legközelebbi hozzátartozóik halálát a világ legtermészetesebb dolgaként tárgyalják…A novellák sajátos, megdöbbentő hatását azzal éri el az író, hogy a züllés szörnyűségét és az eredendő gyermeki ártatlanságot egyazon jellemekben, sorsokban ábrázolja. A film szándéka ennek a kettősségnek a visszaadása volt, nevezetesen azé, hogy bármennyire elvadították az embertelen körülmények az akkor élő gyerekeket, többségük mégis megőrizte természetes igényét, vágyát a szépre, a jóra, a rendre…”

A Portugál királylány 1976- ban a Monte Carlo-i televíziós fesztiválon UNDA és CINO del DUCA díjban részesült.

 

A sorozat szerkesztői: Schulze Éva és Liszkay Tamás

 

Belépődíj: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik!)

2011 március 21

Részletek

Dátum: 2011. 03. 21.
Időpont: 19:30 - 21:30

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: