VÁGYAK, FÉLELMEK – HARMAT GYÖRGY FILMKLUBJA

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

VÁGYAK, FÉLELMEK – HARMAT GYÖRGY FILMKLUBJA

ALFRED HITCHCOCK: MADARAK

Madarak /The Birds/ – színes amerikai thriller, 114 perc, 1963, rendező: Alfred Hitchcock, író: Daphne Du Maurier, forgatókönyvíró: Evan Hunter, zeneszerző: Bernard Herrmann, operatőr: Robert Burks, vágó: George Tomasini, szereplők: Melanie Daniels – Tippi Hedren, Mitch Brenner – Rod Taylor, Lydia Brenner – Jessica Tandy, Annie Hayworth – Suzanne Pleshette, Cathy – Veronica Cartwright
Mitch Brenner a húgának papagájokat akar venni ajándékba. Az állatkereskedésben megismerkedik a gyönyörű, felsőbb körökből származó Melanie-val. Melanie, a véletlen találkozás hatására elhatározza, hogy megkeresi a férfit, ezért útnak indul Bodega Baybe. Amint megérkezik, megtámadja őt egy sirály. Ezután megtalálja Brenner otthonát és megismerkedik a férfi zsarnoki természetű édesanyjával. Másnap a madarak megsebesítenek néhány gyereket. Valamilyen titokzatos oknál fogva a sirályok, verebek és hollók nagyon agresszíven kezdenek viselkedni. Elkezdődik a harc a túlélésért.
Golden Globe-díj (1964)
– Legjobb női alakítás: Tippi Hedren, Oscar-díj (1964) – Legjobb vizuális effektusok jelölés

Harmat György filmkritikus, filmesztéta. Már bölcsészkari szakdolgozatát is filmről írta (Bergman: Szenvedély). Volt a Magyar Televízió film- és programszerkesztője. 1998-99-ben a Magyar Hírlap filmkritikusa. Szerkesztett, lektorált filmtárgyú könyveket. Színházról is ír. Legjelentősebb publikációs fóruma a Filmvilág (A realizmus csele, Előítélet a börünk alatt – Pasolini, Kizökkentek az időből – Maár Gyula, Ha a szellem szabad stb.), a Filmkultúra (Az erdő mégsem háza a harmóniának – Kézdi-Kovács Zsolt, Ha az élet színjáték – Fassbinder, Ferreri mester meséi, Hópehely, tollpihe, élet és halál – Steve McQueen: Éhség stb.) és a Librarius online kulturális magazin (Robert Wilson ereje stb.). Tanulmánya jelent meg (Godard: hogyan rombol és épít?) a JLG/JLG – Jean-Luc Godard dicsérete, avagy a filmművészet önfelszámolása című kötetben.
További vetítések:
November 20.: Roman Polanski: Kés a vízben (1962) Szereplők: Leon Niemczyk, Jolanta Umecka, Zygmunt Malanowicz
December 18.: Roman Polanski: Iszonyat (1965) Főszereplők: Catherine Deneuve, Yvonne Fourneaux
2016. január 15.: Roman Polanski: Zsákutca (1966) Főszereplők: Françoise Dorléac, Donald Pleasence
Február 19.: Orson Welles: A per (1962) Főszereplők: Anthony Perkins, Jeanne Moreau, Romy Schneider, Orson Welles
A filmklubot vezeti: Harmat György filmkritikus
Belépődíj: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő: Votisky László)

2015 október 16

Részletek

Dátum: 2015. 10. 16.
Időpont: 18:00 - 20:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: