ahol a kultúra történik
Módosítás vagy leiratkozás: Kattintson ide!
Műhelymonológok

A nagy világon e kívűl nincsen sármodra hely

Tovább a blogra
március 23. péntek 18:00
A HOPP FERENC ÁZSIAI MŰVÉSZETI MÚZEUM FILMKLUBJA

A 2017. szeptemberében nyílt és 2018. áprilisáig látható Sanghay – Sanghai / Párhuzamos eltérések Kelet és Nyugat között című kiállításhoz kapcsolódóan bemutatjuk

WU YONGGANG: AZ ISTENNŐ című filmjét

- meghívott előadó: Margitházi Beja filmesztéta, filmtörténész, sorozatszerkesztő: Muszatics Péter író, filmtörténész, valamint a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum -


...a sokszínű és kiismerhetetlen metropolisz...

„Sanghaj sok filmest megérintett. Volt, aki álmait és vízióit vetítette a titokzatos, világok határán fekvő kikötővárosba. Volt, aki krimi, volt, aki kemény háborús történet, volt, aki kémfilm, volt, aki erotikus szerelmi románc helyszínévé tette a sokszínű és kiismerhetetlen metropoliszt. Orson Wellestől Ang Lee-ig, Steven Spielbergtől Josef von Sternbergig filmek tucatjai készültek, melyekben az egyik főszereplő maga a város – amelynek utcái és épületei sokszor egy hollywoodi vagy európai stúdióban épültek fel. A filmsorozat az egyszerre képzeletbeli és valós Sanghaj filmes képének megrajzolását tűzte ki célul – természetesen a teljesség legcsekélyebb igénye nélkül." Muszatics Péter, filmtörténész


Ruan Lingyu

Az istennő (神女) - kínai némafilm, 1934, rendezte: Yonggang Wu, írta: Yonggang Wu, fényképezte: Hong Weilie, zene: KimHo Ip, Donald Sosin, szereplők: Lingyu Ruan - The 'Goddess', Zhizhi Zhang - The Boss, Keng Li - Son
A kínai némafilm aranykorának sztárját, Ruan Lingyut láthatjuk egyik utolsó szerepében. A saját és gyermeke életben maradásáért a prostitúciót is vállaló egyedülálló fiatal anya története a nőben rejlő istennőt az áldozathozatal képességében ismeri fel.
A film után szeretettel várjuk Önöket egy kötetlen beszélgetésre.
 
Belépődíj: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

március 24. szombat 18:00
KÖNYVBEMUTATÓ

A Scolar Könyvkiadó és a Nyitott Műhely örömmel tudatják, hogy a Scolar l!ve sorozatban megjelent

ANDRÁS LÁSZLÓ:  RASSZISTA UTAZÁSOK című kötete

- a  szerzővel a kötet szerkesztője, Babiczky Tibor beszélget, közreműködik: Schoblocher Barbara és Jancsó Gábor (Blahalouisiana), az esten fellép még Kemény Zsófi és Simon Márton -A kortárs filmművészetben a dánok képesek a legprecízebb elegyét létrehozni a humornak és a drámaiságnak. Az irodalomból Charles Bukowskit említhetnénk. És András Lászlót, akinek novellái képesek közelivé tenni a tőlünk távolit, és távolságba helyezni a bántóan közelit. Magyarán segítenek új perspektívából szemlélni a már unalomig ismerni vélt világot körülöttünk. És ami még fontosabb: bennünk. A Rasszista utazások lapjain sok alapvetőnek gondolt érték - legyen szó erkölcsről, morálról vagy vallásról - kérdőjelessé válik. András László célja azonban korántsem a puszta provokáció vagy az olvasó elbizonytalanítása; művei önvizsgálatra hívnak. Nevetni pedig - leginkább saját magunkon - ér! Vigyázat: nem PC!


Piliscsaba, 2018 január 18.

András László (1966), előző kötetei: Egy medvekutató feljegyzései (regény, Nyitott Könyvműhely, 2010), Világos Indul (versek, Műút könyvek 26., 2016)
A belépés díjtalan.

március 25. vasárnap 18:00
KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓ ÉS KONCERT

MAKHULT GABI: RÁKÖZELÍTÉS AZ ÓCEÁNRA /Tusrajzok a világ széléről/
KOROM ATTILA ÉS BARÁTAI /koncert/

Makhult Gabi kiállításmegnyitójával kezdődik az est 18h-kor.
Rajzolni még az óvodában kezdtem el, számomra ez volt a legegyszerűbb kifejezőeszköz. Egyéb kommunikációban nem voltam/vagyok erős, talán ezért. Onnantól kezdve különböző szakmai iskolákon át szinte egyenes út vezetett a Képzőművészeti Egyetemre. A grafika mellett mindig is szerettem a kézműves technikákat, a papír kreatív felhasználásától a famegmunkálásig. Sok mindent kipróbáltam, később ezeket bábszínházas vagy dekorációs munkákban tudtam hasznosítani. Nagyon kötődöm az anyaghoz, a virtuális térben nem érzem jól magam. Mostanában tussal festek sokat, természet után, ebben a technikában otthonra leltem.
Illusztrációs munkáimat legtöbbször linómetszettel készítem. Nem a sokszorosítás lehetősége miatt, hanem egyszerűen tetszik a metszett kép jellege, szigorú szabályai, keménysége amit a tapasztalatok sokasodásával játékossággá lehet formálni és nagyon szabadon kezelni.
Ezen kívül vannak még szinesceruzás képeim is, kísérletezem papírszobrokkal, papírmetszetekkel, dolgozom falemezzel, készítek bábszínházakat dekorációkat, kerámiákat, nyomtatok pólókat. Minden technika egy újabb érdekes lehetőség, de egy is elég lehet a kifejezésre. Ilyen szempontból nekem a tusrajz az esszencia. Rendkívül egyszerű, semmi újítás, kreativitás, csak a lényeg. Ezek nem megrendelésre készülnek.
Egy jó megrendelés is lehet inspiráló, ha nem köt elvárás.
A téma szinte mindegy, ha megvalósíthatom a saját elképzelésem szerint. Ez sokszor fanyar, ironikus sőt groteszk. Nem szándékosan, nekem ez az ábrázolás ad szabadságot. Szeretem a vad képeket, és ez nem a témára vonatkozik. Szeretem a képeken a jól használt humort. Szeretek látni.
/Szakmai önéletem (új) rajza, 2013 december/A koncert kb 19h-kor indul: Korom Attila dalol és mesél barátai közreműködésével. Egy felvonás a korán távozóknak és egy másik az örök későknek. A második felvonás után közös éneklés Attilával igény szerint.
Közreműködők:
Makhult Gabi - látvány-ének
Szirmai Pál - ütősök-vokál
Vető Péter - basszus-vokál
Korom Attila - ének-gitár.
Gyermekbarát

Belépődíj: 1.200, diák: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

március 27. kedd 18:00
ÉSZT HÉT / KETTŐS KÖNYVBEMUTATÓ

A Magyarországi Észt Intézet, a Gondolat, valamint a Magyar Napló Kiadó, továbbá a Nyitott Műhely örömmel tudatják, hogy megjelent

VIIVI LUIK: ÁRNYÉKSZÍNHÁZ

és PAAVO MATSIN: GOGOLDISZKÓ című köteteViivi Luik: Árnyékszínház
Egy gyereklány indul útnak a havazásban a szovjet kor legsötétebb bugyrából Róma felé, hogy számos kitérő, sok évtizedes embert próbáló eseménysor után észt nagykövetférje oldalán meg is érkezzen álmai városába, a bazaltkőből épült Örök Városba...
Viivi Luik írásaiban múlt és jelen, gyerek- és felnőtt kor, a szovjet rendszer balti országai és a valamikori Római Birodalom központja között utazunk, miközben az identitás, a nyelv és a művészet bonyulult kapcsolatáról olvashatunk. Viivi Luik az egyik legjelentősebb és nemzetközileg legismertebb észt író, költő, esszéista. 1946-ban a Viljandi megyei Tänasillmában született. Sikeres költői pályájával párhuzamosan igazából már Seitsmes rahukevad (A béke hetedik tavasza, 1985) című regényével berobbant az irodalomba; ezt az önéletrajzi ihletésű regényét igen sok nyelvre lefordították, és otthon is, külföldön is osztatlan sikert aratott. Antológiákban és folyóiratokban megjelent versei mellett A történelem szépsége (Ajaloo ilu, 1991) című esszéregénye olvasható magyarul.
A szerzővel Zsille Gábor, költő, fordító, szerkesztő beszélget.
A kötetet Jávorszky Béla fordította.Paavo Matsin: Gogoldiszkó
A regény napjainkban játszódik, de egy alternatív valóságban, ahol a cári Oroszország nemrég győzelmet aratott a NATO fölött, visszafoglalta a balti államokat, az észtek legtöbbjét pedig deportálta egy rejtélyes metróállomásra, ahonnan nincs visszatérés. Az új hatalom hadizsákmány-villamossínt telepít a dimbes-dombos hajdani észt kisvárosba, Viljandiba, ahol a villamosközlekedéssel párhuzamosan megindul a birodalmi népvándorlás is. A járművön egy szép őszi reggelen fölbukkan egy molyrágta úriember talpig földes lepelbe burkolózva. A város zsebtolvaj-szaktekintélye hirtelen ötlettől vezérelve nem kirabolja, hanem fölkarolja az idegent, és elviszi a barátai közé az Antikvárium nevű antikváriumba. Bezárják az idegent a budiba, és tanakodni kezdenek, mitévő legyen vele a baráti társaság: a zsebtolvaj, a város vezérbitlisze, az antikvárius, a seftes, a sittes csalogány, a mandzsettás haknivirtuóz és a pultoslány, aki fasírttal eteti a vendéget. És ebben a pillanatban elszabadulnak a látomások a kedélyes kisváros utcáin…
Paavo Matsin műveiben a történelem, a fikció, a fantasztikum, az alkímia és az ezotéria ironikus, abszurd humorral keveredik. Sűrű prózanyelvében különböző jelentésrétegek és utalások épülnek egymásra. De mindez együtt szórakoztató játék az idővel és a térrel, irodalommal és kultúrával. A Gogoldiszkó képzeletbeli, mégis kísértetiesen valóságosnak tűnő jövőképében bármi megtörténhet, egyszerre disztópia, groteszk allegória és annek paródiája.
Matsin 1970-ben született Tallinnban, jelenleg Viljandiban él. Teológián végzett az egyetemen, főiskolai és iskolai tanár, de mindemellett elismert kritikus is. A 14NÜ irodalmi csoport és 2004-től Európai Írószövetség tagja. A Gogoldiszkó című harmadik regényével 2016-ban nyerte el az Európai Unió irodalmi díját.
A szerzővel Szilágyi Zsófia, kritikus, irodalomtörténész beszélget.
A kötetet Lengyel Tóth Krisztina fordította.
A belépés díjtalan.

március 28. szerda 19:00
ÍRÓMOZI

JIM JARMUSH: HALOTT EMBER- LOVAS ILDIKÓ választása
- a vetítést követően az íróval Jánossy Lajos, a litera.hu szerkesztője beszélget -Az esemény a Litera Kilátó című, februártól Vajdaság irodalmával foglalkozó sorozatának része.

Lovas Ildikó (Szabadka, 1967) József Attila-díjas magyar író, kritikus, műfordító, szerkesztő. 1986–1991 között az Újvidéki Egyetem magyar nyelv és irodalom szakos hallgatója volt. 1987 óta jelennek meg írásai az Új Symposion, Üzenet, Ex Symposion, Jelenkor, Kalligram, Műhely, Új Forrás oldalain. 1991–1995 között az Újvidéki Televízió munkatársa volt. 1995–1996 között a Magyar Szó című napilap művelődési rovatánál volt újságíró. 1997–1998 között a Bosa Milićević Közgazdasági Szakközépiskola tanára volt. 1998–2008 között az Üzenet című szabadkai irodalmi, művészeti, kritikai és társadalomtudományi folyóirat főszerkesztője. 2003–2010 között Szabadka művelődési tanácsosa volt. 2007 óta a Vajdasági Magyar Szövetség tagja. 2010 óta Magyar Nemzeti Tanács művelődési tanácsosa.
Kötetei:
Varázsszobor (antológia, 1990)
Felütés (antológia, 1990)
Kapun kívül (antológia, 1993)
Kalamáris (novellák, 1994)
A másik történet (novelláskötet, 1995)
Budapesti aggadák (antológia, 1999)
Meztelenül a történetben (regény, 2000)
Via del Corso (novellák, 2001)
Könyv-Jelző (antológia, 2002)
Huszonnyolc colour totál (antológia, 2003)
Kijárat az Adriára (2005)
Spanyol menyasszony (2007)
A kis kavics (2010)
Cenzúra alatti – Készülődés szabómagdaságra (2014)
Rózsaketrec (róza; Forum, Újvidék, 2016)

Halott ember /Dead Man) - feliratos, amerikai-német filmdráma, 129 perc, 1995, rendező: Jim Jarmusch, forgatókönyvíró: Jim Jarmusch, zeneszerző: Neil Young, operatőr: Robby Müller, vágó: szereplők: William "Bill" Blake - Johnny Depp, Senki - Gary Farmer, Cole Wilson - Lance Henriksen, Conway Twill - Michael Wincott, Salvatore "Sally" Jenko - Iggy Pop, Thel Russell - Jay Rabinowitz, Charles Ludlow Dickinson - Gabriel Byrne, John Scholfield - John Hurt, John Dickinson - Robert Mitchum
A híres költő, William Blake nevét viselő, egyszerű, hétköznapi figura könyvelőként dolgozott Clevelandben. Egy új állás reményében azonban Bill maga mögött hagyta a civilizációt, és az Isten háta mögötti vadnyugati városkába utazott. Ám mire odaért, a helyét betöltötték. Bill pedig ott maradt a határvidéken munka és pénz nélkül. Hamarosan megtapasztalja, hogy az élet nem fenékig tejfel errefelé, összetűzésbe keveredik, és megöl egy embert. Emiatt menekülni kényszerül. Útja során találkozik a Senki nevű indiánnal, aki társául szegődik. Miközben fejvadászok üldözik őket, a legkülönfélébb kalandokba keverednek.
Az Írómoziról bővebben:
http://www.litera.hu/dosszie/iromozi
LITERA: http://www.litera.hu/ - litera@litera.hu; litera2006@gmail.com
További vetítések:
április 25. vendég:
május 30. vendég
Az est az NKA támogatásával jött létre.
Belépődíj: 500 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

március 29. csütörtök 17:30
BUDAPEST MOLYKLUB

AZ EROTIKUS MŰFAJRÓL


Kép forrása: https://useum.org/artwork/Erotic-Literature-Tang-Yau-Ho…

Kedves klubtagok és új érdeklődők!
Márciusi témánk egy kiélezett szavazást* követően a sokaknak meglepetést okozó erotikus műfaj lett. A következő polc segíthet az olvasmány kiválasztásban: https://moly.hu/polcok/kedvcsinalo-fulledt-nek-mondott-olvasmanyok-egy-kesobbi-molyklubra.
A polcon igencsak széles a választék, ami természetesen nem kizárólagos, ezúttal is jöhetnek a kreatív megoldások. Aki a témára szavazott, annak viszont kötelező a részvétel! ;)
A helyszínen már korábban is lehet gyülekezni, kezdés kb. 17.45-kor várható a többség érkezése után. Legkésőbb 19:45-kor fejezzük be a beszélgetést.
* Részleteket ld. https://moly.hu/karcok/1042058 és https://moly.hu/karcok/1051318.
Belépődíj: támogatást elfogadunk.

március 29. csütörtök 20:00
KÖNYVBEMUTATÓ

A Gondolat Kiadó és a Nyitott Műhely örömmel tudatják, hogy megjelent a Magyarország felfedezése sorozat legújabb kötete,

PASQUALETTI ILONA: BALOGVILÁG című riportregénye
- házigazda: Bíró Judit, habilitált egyetemi docens, tanszékvezető /ELTE TÁTK Kisebbségszociológiai Tanszék/, a könyvből részleteket olvas fel: Balog Judit színművész és Csankó Zoltán Jászai Mari-díjas színművész -


„Én nyolcéves voltam, amikor apám lelépett. És anyám meg teljes letargiába esett. Hát én onnantól kezdtem el koraérett lenni ugyebár. Én már nyolcévesen megcsináltam a magam pénzét. Lehet, hogy rendőrségi ügy lett belőle, nem érdekelt, de megvolt a pénzem. Amikor eltörtem a kezem, gipszbe’ mentem ki a Tescóhoz. Akkor jöttem rá, ha megsajnálnak, még többet adnak. És amikor már semmi baja nem volt a kezemnek, akkor is bekötöttem, és úgy álltam ki. Szakadt volt a cipőm orra, tehát már hápogott, és ilyen rövid, koszos gatyába mentem ki, és egy kicsit koszosabb pólóba. És ott volt az egyetlen olyan ember, akit soha nem felejtek el életemben. Jött, és kérdezte, hogy „mi van fiacskám, nincsenek szüleid?”. Mondom, de, csak apám elhagyott, anyám ki van idegileg, és így őszintén elmondtam mindent. Nem tűnt olyan jómódúnak, deszkás cipő, rövid gatya, sima póló. Kocsija oké, terepjáró volt, azt tudom, márkát már nem. És akkor mondta, hogy gyere be! És úgy kezdtük, hogy elsőnek a ruhaosztályra, megnézték a feleségével a méretemet, és csak dobálták be a cuccokat a kosárba. Nem is nézte az árakat, levette a két legdrágább cipőt, ami tök jól nézett ki, és azokat is bedobta. Utána mentünk a kajasorokhoz, de nekem akkor már a pofámról sült a bőr, tényleg. Mondom úristen! Ennyit kifizetni! Volt ugye az a nagy erős tescós szatyor, az a fehér, abból ötöt televásároltak nekem. És akkor hazáig elvitt, és mondta, hogy nyugodtan hívjuk, ha bármi van, szívesen segít. Aztán anyám el is bőgte magát. És vele nem is találkoztam soha többet, de őt úgy soha nem felejtettem el.”
/Részlet a kötetből/Pasqualetti Ilona (1963, Nagykanizsán) egyetemi tanulmányait az ELTE Társadalomtudományi Kar szociológia és kulturális antropológia szakán végezte. A marginális élethelyzetben élő emberek életvitelét, túlélési stratégiáit, az életben maradásért folytatott napi küzdelmeit vizsgálja. A Balogvilág az első megjelent munkája, ami nyolcévi kutatómunka eredménye.
A belépés díjtalan.

április 3. kedd 19:00
2000 AKADÉMIA

Az újraindult 2000 folyóirat bemutatja:

A RITUÁLIS NEVETÉS /NEVETÉSFILOZÓFIAI ADALÉKOK/
- vendégünk: SZILÁGYI ÁKOS
-Szilágyi Ákos
(1950) József Attila- és Babérkoszorú-díjas költő, esztéta, Pulitzer-emlékdíjas közíró, Oroszország-kutató. Habilitált egyetemi docens. 1974 és 2010 között az ELTE Bölcsészettudományi Karán oktatott művészetfilozófai tárgyakat. Főbb kutatási területe az orosz kultúra, különös tekintettel az ortodox keresztény kultuszképre − az ikonra. Több folyóirat alapító szerkesztője (Jelenlét 1971–1975; Medvetánc 1981-1984; Új Hölgyfutár 1987–1989.). 1983 és 1986 között a Filmvilág folyóirat szerkesztője volt. 1994 óta tagja a moszkvai Filmkultúra Kutatás Eizenstein Központja és a Kinovedcseszkije Zapiszki című filmelméleti folyóirat közös nemzetközi tanácsadó testületének. Alapítása, azaz 1989 óta a 2000 Irodalmi és Társalmi havi lap szerkesztője. 1979 és 1985 között a Fölöspéldány irodalmi és művészeti csoport tagja volt. 1980 és 1983 között a József Attila Kör vezetőségének titkára. 1997 és 1999 között a Szépírók Társaságának elnöke. 1996 és 1998 között a Magyar Könyv Alapítvány kuratóriumának elnöke. 2001 óta a Palládium Irodalmi Alapítvány kuratóriumának elnöke. 1990 óta a Pénzügykutató Részvénytársaság Korridor Politikai Kutatások Központja munkacsoportjának tagja és kiadványaik társszerzője. Politikai tárgyú tanulmányai folyóiratokban, közéleti írásai az utóbbi tíz évben elsősorban a Népszabadság „Kentaur” rovatában és az Élet és Irodalomban jelentek meg.A 2000 egy magyar irodalmi és társadalmi havilap. Kiadója a Mentor Irodalmi Alapítvány. Az 1989 áprilisában indult lap a legrangosabb kortárs irodalmi és társadalomtudományi folyóiratok közé tartozik. Egyik első alapító szerkesztője Horváth Iván irodalomtörténész. 2002 januárja óta online formában is megjelenik. Az online cikkek a Nemzeti Digitális Adattár (NDA) keresőjén is elérhetők. A költségvetési támogatás megvonása miatt a folyóirat nyomtatott változata 2016-ban megszűnik. A kényszerű szünet után a 2000 ismét megjelent. A 29. évfolyam (2017) első számában a szerkesztők bejelentik, hogy a lap újraindul(t). 2017 végéig az évfolyam négy száma jelent meg nyomtatásban. Felelős szerkesztője: Margócsy István.
A belépés díjtalan.

április 4. szerda 18:00
TÉMA ÉS VARIÁCIÓK - HARMAT GYÖRGY FILMKLUBJA A KISTEREMBEN

ROB MARSHALL: KILENC


Kilenc /Nine/ - amerikai-olasz filmdráma, 112 perc, 2009, rendező: Rob Marshall, forgatókönyvíró: Anthony Minghella, Michael Tolkin, Federico Fellini, Ennio Flaiano, Tullio Pinelli, Brunello Rondi, zeneszerző: Maury Yeston, operatőr: Dion Beebe, díszlettervező: Gordon Sim, jelmeztervező: Colleen Atwood, látványtervező: John Myhre, szereplők: Guido Contini - Daniel Day-Lewis, Luisa - Marion Cotillard, Claudia Nardi - Nicole Kidman, Carla Albanese - Penélope Cruz, Liliane La Fleur - Judi Dench, Stephanie Necrophuros - Kate Hudson, Mamma - Sophia Loren, Saraghina - Stacy Ferguson
A világhírű filmrendező, Guido Contini (Daniel Day-Lewis) élete válságba jut szakmai és magánéleti problémái súlya alatt. Egyensúlyt kell teremtenie az életében részt vevő fontos nők: felesége (Marion Cotillard), szeretője (Penélope Cruz), múzsája (Nicole Kidman), jelmeztervező bizalmasa (Judi Dench), egy amerikai divatújságíró (Kate Hudson), ifjúkori szexbálványa (Fergie) és anyja (Sophia Loren) között.


A filmklubot vezeti: Harmat György filmkritikus

Harmat György filmkritikus, filmesztéta. Már bölcsészkari szakdolgozatát is filmről írta (Bergman: Szenvedély). Volt a Magyar Televízió film- és programszerkesztője. 1998-99-ben a Magyar Hírlap filmkritikusa. Szerkesztett, lektorált filmtárgyú könyveket. Színházról is ír. Legjelentősebb publikációs fóruma a Filmvilág (A realizmus csele, Előítélet a börünk alatt – Pasolini, Kizökkentek az időből – Maár Gyula, Ha a szellem szabad stb.), a Filmkultúra (Az erdő mégsem háza a harmóniának – Kézdi-Kovács Zsolt, Ha az élet színjáték – Fassbinder, Ferreri mester meséi, Hópehely, tollpihe, élet és halál – Steve McQueen: Éhség stb.) és a Librarius online kulturális magazin (Robert Wilson ereje stb.). Tanulmánya jelent meg (Godard: hogyan rombol és épít?) a JLG/JLG – Jean-Luc Godard dicsérete, avagy a filmművészet önfelszámolása című kötetben.
További alkalmak:

május 2.: Woody Allen: Csillagporos emlékek
június 6.: Bob Fosse: Mindhalálig zene
Belépődíj: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő: Votisky László)

április 4. szerda 19:00
RÉGI KINCSEK, ÚJ ÉRTÉKEK – A BHKZ Akadémia sorozata III/2

ANGELUS-ECKHARDT MÁRIA ELŐADÁSA, VALAMINT BESZÉLGETÉS A MÉG
MINDIG KEVÉSSÉ ISMERT LISZT FERENCRŐLVilágviszonylatban kevesen látják át annyira Liszt Ferenc munkásságát, mint Eckhardt Mária. Éppen ezért nagy megtiszteltetés, hogy a BHKZ Edition 2013-ban elindított Liszt Rarities kottasorozatát kezdetektől segíti közreadóként és tanácsaival is. A legújabb kötet megjelenéséhez kapcsolódó előadás távlatba helyezi az életművet, és annak sajátos feldolgozottságát (illetve feldolgozatlanságát…) Illusztráció gyanánt nem csak a címadó darab szólal meg a BHKZ Akadémia nemrég megjelent felvételéről, de néhány igazi ritkasággal is meglepjük örök kortársunk tisztelőit.
A sorozatot szerkeszti, és a műsort vezeti: Gémesi Géza
Házigazda: Finta László, a Nyitott Műhely vezetője
A programsorozat az NKA támogatásával jött létre.
Belépődíj: 800 Ft, vagy tetszőleges összeg, mellyel a Nyitott Műhely működését támogatja.

április 5. csütörtök 18:00
KÖNYVBEMUTATÓ /felolvasás, beszélgetés/

ÉLŐ VÁRAD
- öt fiatal nagyváradi író antológiája (vers, próza, dráma): Biró Árpád Levente, Jock Evelin, Kemenes Henriette, Mihók Tamás és Ozsváth Zsuzsa könyvét Csuhai István, az ÉS szerkesztője ajánlja -Az élet – egy viszonylag elfogadott definíció szerint – fejlődési folyamat. Ami él, fejlődik, de minimum változik, kölcsönhatásban van a világgal. Reagál vagy minimum reflektál. Ami él, csak és kizárólag jelen idejű lehet.
Az irodalom élő szövet, mely – szerencsés népek közösségek esetében – hosszú csápokkal nyúlik a múltba, de kortársak nélkül nem értelmezhető.
Az nem elég, hogy egy városban élnek írók és költők, attól annak a városnak még nem lesz irodalma, ahhoz az önálló sejteknek magasabb szervezettségi formába kell rendeződnie.
Ez ha nem is először, és talán nem is utoljára, de megtörtént.
Jelenidőben kijelenthetjük: Várad él.Az Élő Várad antológia öt Bihar megyei szerző – Biró Árpád Levente, Jock Evelin, Kemenes Henriette, Mihók Tamás és Ozsváth Zsuzsa – verseit, rövidprózáit és drámáit kínálja az olvasónak.
A könyvet Csuhai István mutatja be.
A belépés díjtalan.

április 6. péntek 19:00
ANTONIONI FILMKLUB 12.

A Francia Új Hullám Filmművészeti Szakkönyvtár és Könyvkiadó, a Szerzői Filmklub, valamint a Nyitott Műhely 2017-ben bemutatja: MICHELANGELO ANTONIONI tekintete, amely megváltoztatta a filmművészetet

MICHELANGELO ANTONIONI: A KALAND
- meghívott előadó: Sárosi Attila filmesztéta -"Nem volt két különbözőbb mester a modern európai művészfilmben, mint az a kettő, akik ugyanazon a napon haltak meg. Bergman és Antonioni a modern korszak két pólusa. Bergman a tiszta mélység, Antonioni a tiszta felszín. Bergman az arc filmművésze, Antonioni a tájé. Bergman a tovább nem fokozható lelki dráma, Antonioni a dráma nélküli lelki üresség. Bergman a nagyközeli, Antonioni a totálkép. Bergman a szubjektív személyesség, Antonioni a személytelen hideg távolságtartás. Bergman a modern filmművészet nagy magányosa, Antonioni a modern filmművészet legnagyobb iskolateremtője. Ha Bergman meghal 1955-ben, szegényebbek lennénk egy óriással; ha Antonioni meghal 1955-ben, ma mást értenénk modern filmművészeten. /.../
Pedig 1955-ig Antonioni összes fontos stilisztikai vonása megvolt már. Sőt – szemben Bergmannal – megvolt már a legelső filmjében is. Hogy úgy mondjam, teljes fegyverzetben pattant ki a filmművészet istenének fejéből 1950-ben. Minden, amiről elhíresült később, már első filmjében, az Egy szerelem krónikájában megvolt, sőt bizonyos dolgok, melyek később „antonionis stílusjegyekként” váltak ismertté, csak itt voltak meg tiszta formában."
(Kovács András Bálint: Az eltűnt mester - Antonioni és a modernitás)


A kaland /L’avventura/ - olasz-francia filmdráma, 124 perc, 1960, rendező: Michelangelo Antonioni, író: Michelangelo Antonioni, forgatókönyvíró: Tonino Guerra, Elio Bartolini, Michelangelo Antonioni, zeneszerző: Giovanni Fusco, operatőr: Aldo Scavarda, vágó: Eraldo Da Roma, szereplők: Claudia - Monica Vitti, Sandro - Gabriele Ferzetti, Anna - Lea Massari, Giulia - Dominique Blanchar, Anna apja - Renzo Ricci
Anna meghívja barátnőjét, Claudiát egy tengeri nyaralásra. A jachton rajtuk kívül még ott lesz Anna vőlegénye, Sandro és egy ismerős pár: Giulia és Corrado. Sziciliai pihenőjük alatt Anna eltűnik. Eleinte mindenki keresi a lányt, bár Sandro nemhogy lelkesedés nélkül teszi ezt, de egyre élénkebben érdeklődni kezd Claudia iránt, aki vonzódik a fiúhoz, ennek ellenére úgy dönt, hogy elutazik. Később újra találkoznak, és együtt bejárják Szicilia minden zegzugát Anna után kutatva. Claudia aggályai végül eloszlanak és a fiatalok szabadon engedik vágyaikat. Claudia számára ez egy nagyszerű és egyben egy nehéz pillanat. Taorminben, miután a szerelmes lány nyugovóra tér, Sandro egy bankettre megy. Reggel Claudia észreveszi, hogy a fiú nincs a szobában. Meg van győződve arról, hogy Anna visszatért. Amikor megtalálja Sandrot, ő egy másik nővel van...

* * *
Tervezett program (a változtatás jogának fenntartásával):
május 4. - Michelangelo Antonioni: Az éjszaka (1961)
június 1. - Michelangelo Antonioni: Napfogyatkozás (1962)
valamikor - Makk Károly: Megszállottak (1962)
július 14. - A Francia Forradalom Ünnepe (extra vetítés)
Belépődíj: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

április 7. szombat 20:00
KONCERT

TIJANA STANKOVIĊ SZÓLÓESTJE


/Photo by Ādriān Āngĕhrn, Lumen/

„Azok számára, akik még nem jártak a Balkánon, misztikus árnyék-föld, azoknak viszont, akik megismerik, csak még misztikusabb válik… Ekkortól leszel tulajdonképp az igazi mágia, misztikum és varázslat részese. Szokásoddá válik, hogy a kávézóban guggolva fogyaszd el a reggeli kávéd, aztán találkozol egy ismerősöd ismerősével, aki suttogva, vészjóslóan mond neked valamit, de a felét sem érted. Ármány, cselszövés, rejtély, nagy elszántság és merész tettek – a dolgok, amelyek az igazi romantika lelkét adják, ma a Balkán szívében találhatók." - Arthur D. Howden Smith.
Tijana Stanković (SRB / HU) - zenész, zeneszerző, énekel és hegedűn játszik.
Szerb hegedűművész és énekes, jelenleg ő is Budapesten él. Újvidéken népzeneművészetet tanult.  Zenei érdeklődésének középpontjában a balkáni zene, a szabad improvizáció, a kortárs zene, valamint az alkalmazott zene áll. Számos kiváló zenésszel lépett fel, így például Mezei Szilárddal, Iancu Dumitrecuval, Márkos Alberttel, és jelenleg is több együttesben játszik (Argo, Rođenice, Mezei Szilárd Túl a Tiszán Innen Együttes és Hyperion Nemzetközi együttes).
Belépődíj: 1.000, diák: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

április 8. vasárnap 17:00
KÉSELÉS VILLÁVAL (ÚJ FOLYAM)

Vendégeink: NAGY KATA és KORPA TAMÁS
Beszélgetőtársak, a sorozat szerkesztői: Szurdi Panni és Vida Kamilla


Újraindult a Késelés villával irodalmi beszélgetéssorozat! Az idei évad rengeteg meglepetést tartogat. Az estek felfoghatók ősbemutatókként, hisz meghívott vendégeink olyan szövegeket is felolvasnak, amelyek még nem jelentek meg semmilyen felületen.
A Nyitott Műhelyben legközelebb Korpa Tamással és Nagy Katával beszélgetünk és ünnepeljük meg előre a költészet napját a két fiatal írószervezeti elnökkel (kivételesen 17 órától). Nem felejtkezünk el az előző alkalom vendégei, Borda Réka és Vajna Ádám által hátrahagyott kérdésekről sem:
- Szükség van-e két fiatal írószervezetre?
- Tamás szerint a jó vers nehéz (Helikon interjú), Kata viszont a tökéletes verset rövidként képzeli el (Prae.hu interjú). Állítsátok fel közösen a világ legjobb versének paramétereit!Nagy Kata (1986, Dunaföldvár) költő, a József Attila Kör elnöke. Első kötete, az Inkognitóablak 2016-ban jelent meg a JAK-füzetek sorozatában, majd beválogatták az év végén a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj hármas fináléjába.
Korpa Tamás (1987, Szendrő) költő, szerkesztő, irodalomtörténész, a Fiatal Írók Szövetségének társelnöke. 2014-ben megkapta a Móricz Irodalmi Ösztöndíjat, 2016-ban pedig a Gérecz Attila-díjat. Legutóbbi kötete 2016-ban jelent meg Inszomnia címmel a Kalligram Kiadó gondozásában.
További alkalmak: május 13.
A program a NEA támogatásával jött létre.
Facebook ajánló.
Interjú a Literán.
Remek értékelés a sorzatról az ELTE online felületén.
A belépés díjtalan.
A felolvasást és beszélgetést követően pedig az országgyűlési képviselői választásokra való tekintettel a Nyitott Műhelyben nagy vetítővászonnal, közös eredményváróval folytatjuk az estét!

április 8. vasárnap 19:00
ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁSOK 2018

EREDMÉNYVÁRÓ
- a Műhely kivetítőjén együtt követhetjük az eseményeket -

A belépés díjtalan.

április 9. hétfő 19:00
IRODALMI EST

A MAGYARORSZÁGI JAMES JOYCE TÁRSASÁG RENDEZVÉNYEA belépés díjtalan.

április 10. kedd 20:00
DZSESSZMECSERE - A MAGYAR JAZZ ELSŐ ARANYKORA

Vendégünk: RÁDULY MIHÁLY (Syrius)
- interaktív zenés beszélgető estek a jazzről, minden második kedden, Kerekes György és Pallai Péter vezetésével -

Ráduly Mihály (Budapest, 1944) magyar szaxofonos. Zenész család leszármazottja, nagyapja és apja is cigányzenész volt. Először hegedülni tanult, később szaxofonra tért át; példaképének John Coltrane-t tekintette. Több együttesben is fellépett, a Dália klub jam sessionjein is részt vett, 1968-tól a Pege Aladár Quartetnak volt a tagja, mellyel itthoni és külföldi fesztiválokon is nagy sikert arattak. A Rákfogó és a Szabados zenekarokban volt vendégzenész. A Syriushoz 1970 elején csatlakozott a Halló bárban. A Pege Quartettel 1970-ben elnyerte a legjobb szólistának járó díjat a Montreaux-i Jazzfesztiválon, ezzel együtt a bostoni Berkeley School of Music ösztöndíját is megkapta. Tanulmányait azonban csupán 1973 szeptemberében kezdte meg a Syriusszal elért nemzetközi sikerek miatt. Elhatározta, hogy kinn is marad az Amerikai Egyesült Államokban, New Yorkot választotta letelepedési helyként, ahol egyúttal felszolgáló volt a Russian Tea Room-ban. Bright Sun c. lemeze 1977-ben jelent meg a Püski család tulajdonában lévő Magyar Records-nál. Az 1980-as évek elején fejezte be az aktív zenélést, miután több zenekarral (köztük az ígéretesnek tűnő Speed Limittel) is sikertelen próbálkozásokat élt meg. Nem jött vissza Magyarországra, egyetemi hallgató lett, zeneelméleti és zenekritikai előadásokra járt. Zenei gyűjteményt hozott létre, mely lemezekből, szakkönyvekből és videókból áll. A zenélést fokozatosan abbahagyta és pincérként dolgozott egészen hazaköltözéséig. Magyarországon utoljára 2001-ben lépett fel: Zsámbékon szólóban, majd a Margit-szigeten a Syrius zenekarral. Ugyanebben az évben jelent meg Napkelte alkonyatkor című szólólemeze a Fon-trade-nél, melyen hét 1972-73-as rádiófelvétel is szerepel. 2007 nyarán véglegesen hazaköltözött, nyugdíjasként tölti mindennapjait. 2009-ben megjelentette a Syrius korabeli koncertfelvételeit.


AZ ESEMÉNY INTERAKTÍV – KÉRDEZNI LEHET, SŐT, NAGYON IS AJÁNLATOS!
Ha nektek nem megy, ami elképzelhetetlen, akkor a két házigazda, KEREKES GYÖRGY és PALLAI PÉTER zaklatja a vendéget. (És legyen ez a reklám helye: a Nyitott Műhelyben kapható az egész városban a legjutányosabb áron „A Jazz Évszázada” c. könyvük.)
További Dzsesszmecserék (a változtatás jogát fenntartva):
március 13. - A Magyar Jazz Első Aranykora - Ráduly Mihály (még nem biztos!!)
Ajánlott hozzájárulás: 500 Ft

április 11. szerda 19:00
KIRÁLYI BESZÉLGETÉSEK


Király Júlia vendége: FELCSUTI PÉTER
- beszélgetések gazdaságról, pénzről, mindenféléről, érdekes emberekkel -


Felcsuti Péter (Budapest, 1949) magyar közgazdász, bankár, a Raiffeisen Bank (korábban Unicbank) volt vezérigazgatója, a Magyar Bankszövetség elnöke. Őt tartják a magyarországi „devizahitelezés atyjának”, bevezetőjének. 1968-ban az ELTE Radnóti Gimnáziumban érettségizett. 1973-ban Moszkvában, a Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében végzett, 1980-ra pedig elvégezte a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemet is, ahol 1981-ben a pénzügyi tanszéken doktorált.
1984-től az MNB külföldi hitelfelvételi tevékenységével foglalkozott. 1987-ben az MNB devizagazdálkodási főosztály helyettes vezetője lett. 1989 márciusától októberéig a Citibank budapesti leányvállalatának (amelynek már létrehozásában is szerepet vállalt) ügyvezető igazgatója volt. Ezután lett az ugyancsak frissen alakult Unicbank vezérigazgatója és ezt a posztot 2010 végéig töltötte be, akkor szerződése lejártával nyugdíjba vonult. Ő az egyetlen a magyar felső szintű bankárok közül, aki kezdettől fogva ugyanazt a bankot vezette. Gazdaságpolitikai témák mellett a romák felzárkóztatásáról jelent meg nagy vitát kiváltó cikke projekttársaival együtt az Élet és Irodalomban.


Fotó: Magócsi Márton, origo.hu

Király Júlia (Budapest, 1957) magyar közgazdász, a közgazdaság-tudományok kandidátusa, címzetes egyetemi tanár (BCE), 2007-2013 között a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Sokáig a Nemzetközi Bankárképző Központ vezérigazgatójaként volt ismert.
Bölcsészcsaládból származik, Király István irodalomtörténész, Ady-kutató lánya, de a budapesti Fazekas Gimnázium matematika tagozatán érettségizett. Máig úgy gondolja, élete nagy szerencséje, hogy ott kivételes tehetségű tanárai és osztálytársai voltak. Otthon a negyvenezer kötetes családi könyvtár várta – és a grund, ahol mindig is fiúkkal focizott. 1980-ban végzett a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen (ma Budapesti Corvinus Egyetem), négy évvel később ugyanitt doktorált. Makrogazdasági szakember, a közgazdaság-tudományok kandidátusa, területei közé tartozik a monetáris politika, a pénzügyi kockázatok kezelése és a stratégiai bankirányítás is.
„A minőségre, a nyitottságra, a toleranciára való igényt hoztam otthonról” – mondja. Számára az értelmiségi életforma szerves része a városi biciklizés is: könnyen el lehet jutni színházba, moziba, kiállításra, a „sarki kocsmába” egy jó beszélgetésre.
Ajánlott támogatás: 1.000 Ft - de lehet kevesebbet és többet is adni.
Király Júlia az így összegyűlt pénzt a Nyitott Műhely támogatására ajánlja fel.

április 12. csütörtök 19:00
2000 AKADÉMIA

Az újraindult 2000 folyóirat bemutatja:


- vendégünk: 
-

A 2000 egy magyar irodalmi és társadalmi havilap. Kiadója a Mentor Irodalmi Alapítvány. Az 1989 áprilisában indult lap a legrangosabb kortárs irodalmi és társadalomtudományi folyóiratok közé tartozik. Egyik első alapító szerkesztője Horváth Iván irodalomtörténész. 2002 januárja óta online formában is megjelenik. Az online cikkek a Nemzeti Digitális Adattár (NDA) keresőjén is elérhetők. A költségvetési támogatás megvonása miatt a folyóirat nyomtatott változata 2016-ban megszűnik. A kényszerű szünet után a 2000 ismét megjelent. A 29. évfolyam (2017) első számában a szerkesztők bejelentik, hogy a lap újraindul(t). 2017 végéig az évfolyam négy száma jelent meg nyomtatásban. Felelős szerkesztője: Margócsy István.
A belépés díjtalan.

április 13. péntek 19:00
KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓ

A Magyar Festők Társasága rendezésében

DIANE SHOPRIN
- közreműködik: Orbán György és Takács Ferenc -Honlap
A belépés díjtalan.

április 14. szombat 20:00
KONCERT

¡NOSNACHMinimál tangó New Yorktól Odesszáig. Kelet-európai sanzon. Francia, zsidó, argentin, balkáni és cirkuszi zenék keverednek kísérleti, kortárs és szabadzenei elemekkel. Ádám és Endre nem teketóriázik. Nem létező, de mégis ismerős utakra ragadja magával a hallgatóságot és mindeközben egymást is igyekeznek lépten nyomon meglepni.
Minimal tango from New York to Odessa. East-european chanson. French, Jewish, Argentine, Balkanian and circus music fusioning with experimental, contemporary and free music elements. Adam and Endre don't fool around much. Through their music they take their audience to non existing, but still familiar paths, meanwhile trying to surprise each other by every step.Móser Ádám - harmonika
Kertész Endre - cselló
ITT!
Másutt.
Belépődíj: 1.000, diák: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő: Szlávics Anna)

április 16. hétfő 18:00
ELŐADÁS

FELTÉTEL NÉLKÜLI ALAPJÖVEDELEM
Dr. SARAH DAVIS ELŐADÁSA (India)

A belépés...

április 17. kedd 19:00
ZENE és GASZTRONÓMIA

BORMUZSIKAMi történik, ha egy borász és egy zenész találkozik?
Létrejön egy borkóstoló és egy koncert szimbiózisa, ahol a zene nem a borkóstoló aláfestése, és a bor nem a koncert mellékitala.
Fokozhatja-e a bor aromája egy zene hangulatát? Rásegíthet-e a zongoraszó a bor ízvilágára?
Az 1+1 lehet-e 2-nél több?
Vegyél részt a kísérletben!
bor: Ábrahám Tamás
zene: Hellenpárt György
Jegyvásárlás: ITT!

április 18. szerda 19:00
ELŐHÍVÁS - EMLÉKEZETPANORÁMA


című kötetről beszélget a sorozat négy állandó szereplője: Tóth-Czifra Júlia, Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás


Márciusban lett 10 éves az Előhívás!

Az Előhívás 2015-2016-2017-2018-as „szemeszterei” az önéletírás, a memoárirodalom, a vallomások könyveiről szólnak. Az alanyi elbeszélés, a korban álló, annak életvilágáról tanúskodó epika erőteljes és gazdag vonulata a magyar irodalomnak; a visszaolvasások ebben az irányban keresnek utat. Amikor irodalomról beszélünk, akkor szükségképpen történelemről is, arról a közös tudástartományról, amely minden kulturális közösségnek a sajátja. Az emlékezet elfogult, az emlékező író egy bizonyos perspektívából lát és láttat; páratlan egyszeriségében korlátai és lehetőségei; a személyiség nagyepikáját, a történeti időt tereli mederbe, mondja el.
Idén az Előhívás beszélgetéssorozatában változás annyiban történt, hogy Sipos Balázs helyét Tóth-Czifra Júlia vette át. A résztvevők viszont nem változtattak az elmúlt két év perspektíváján; a memoárirodalom, a vallomásos próza területén maradnak, mert meggyőződésük, hogy innen merítve egyszerre elevenedhetnek meg alkotók, tárulhatnak fel korszakok, Magyarország története több oldalról válik olvashatóvá.
További Előhívások:

május 9.
június 6.
Könyvek:
Nagy László: Naplók;
Illyés Gyula: Napló, 1956;
Beszélgetések Petri Györggyel;
Eörsi István: Időm Gombrowiczcsal;
Pilinszky János: Naplók, Levelek;
Nádas Péter: Világló részletek;
Bereményi Géza: Önéletírás (előkészületben);
Beszélgetések Hajnóczy Péterről;
Esőnap nincs, de a változtatás jogát fenntartjuk!
Az Előhívásról bővebben: http://www.litera.hu/dosszie/elohivas
A sorozatról részletesen: http://www.litera.hu/hirek/naplok-memoarok-kezdodik-az-elohivas-uj-szeriaja
A Litera és a Nyitott műhely másik sorozatáról, az Írómoziról bővebben: www.litera.hu/dosszie/iromozi
Esemény a Facebookon.

A program az NKA támogatásával jött létre.
A belépés díjtalan.

április 19. csütörtök 20:00
KONCERT

NIGHT AND DAY - SÉTA A KLASSZIKUS ÉS JAZZ HATÁRÁN
FÁBIÁN ANNAMÁRIA GITÁRKONCERTJE


Fábián Annamária kivételes tehetségű fiatal gitárművészünk. Klasszikus képzésben részesült: Rózsavölgyi Márk Művészeti Iskola, Balassagyarmat (1995 – 1999), Zeneművészeti Szakközépiskola, Vác (1999 – 2003), Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Budapest (2003 – 2007). 1998-ban Pozsonyban a IUVENTA kamarazenei versenyen 2. helyezést ért el két hegedű és gitár felállásban. 2003-ban a II. Országos Szakközépiskolai "Andres Segovia" Gitárversenyen 3. helyezett lett. 2007 májusában a diplomahangversenyért Szendrey-Karper László-díjat kapott.
Repertoárjában a klasszikus gitárdarabok mellett modern kompozíciók is hallhatók.
Bach: D-minor Gigue
Piazzolla
Belépődíj: 1.000, diák: 800 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

április 20. péntek 19:00
KÖNYVBEMUTATÓ

Az Athenaeum Könyvkiadó és a Nyitott Műhely örömmel tudatják, hogy megjelent

Vécsey Anna fordításában

A belépés díjtalan.

április 21. szombat 19:00
SZÜLINAP

BOTH GABI 50


Both Gabi 40 (és 3 Darvas) 2008 márciusában

Április 21-én 50 éves leszek. (Ha minden jól megy addig.) Nagyon szeretném veletek ünnepelni azt, hogy élünk. Ajándékot TÉNYLEG nem kérek, MERT AZOK TI LESZTEK, viszont amit az ajándékra szánnátok, azt a Nyitott Műhely Alapítvány örömmel fogadná segítségként. A város egyik legjobb helye, és mindig küzdött az életben maradásért. Énekelni is fogok, tízévenként szoktam a szülinapomon, ott lesznek a Darvasokkk (Ferenc, Bence, Kristóf), szóval általuk pazar zenei élményre lehet számítani. Étel-ital ügyben még egyeztetek Finta Lacival, a Műhely lelkével. (Sokan kérdeztétek külön, ezért ideírom: természetesen jöhet az is, aki hozzátok tartozik.)
Baráti rendezvény.

április 23. hétfő 19:00
KONCERT

QUARTETTO MARTINIA formáció 2016-ban a Conservatorio 'G. B. Martini' di Bologna (http://www.consbo.it/home) egykori/aktív hallgatóiból, illetve professzorából állt össze, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a sok évszázadot felölelő repertoáron keresztül rávilágítsanak, hogy a kortárs zenében és jazzben újra felfedezett és új életre kelt fafúvós hangszer, a furulya (szoprán- alt- tenor- és basszusfurulya) egyéb hangszerekkel ( hárfa, tambura, reneszánsz gitár) és énekhanggal kiegészülve milyen változatos hangzásra képes, az antiktól a modernig, a legkülönbözőbb stílusokban és műfajokban. A koncerten hallható program széles kronológiai íve a francia, illetve olasz reneszánsztól kezdődően Purcellen, és az ő Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékára épülő szemioperáján, a The Fairy Queen-en, az angol barokkon keresztül egészen a 20. századi Benjamin Britten Alpine Suite-jéig és a Bartók által eredetileg zongorára írt Román népi táncok-ig, illetve a ragtime királyaként ismert Scott Joplinig tart. A kvartett eddigi fellépéseinek helyszínei között szerepelnek a bolognai Oratorio di Santa Cecilia, a Pinacoteca Nazionale, a Garda-tónál található Casa Raphael, vagy a modenai Chiesa di San Lorenzo.
A Quartetto Martini tagjai:
Daniele Salvatore - Az intézmény 'musica antica' tanszékének docense (furulyák, reneszánsz gitár,
tambura)
Angela Troilo - furulyák, hárfa, alt énekhang
Sara Dallolio - furulyák
Hantos Judit - furulyákMusiche nella pittura, immagini nella musica
Questo programma trae spunto da alcune musiche raffigurate in alcuni quadri famosi, come quello che Hieronymus Bosch ha riprodotto, con irriverenza, sul deretano di un personaggio e come quelli, famosissimi, dipinti da Caravaggio in due diverse versioni (oggi conservate a New York e a San Pietroburgo) oggi conosciuti come Suonatore di liuto. Nel dipinto conservato a New York Caravaggio ha riprodotto le note, senza le parole di due componimenti (nella versione conservata a
San Pietroburgo son raffigurati quattro madrigali di Arcadelt). Questi due madrigali (uno presente sulla pagina sinistra, l’altro su quella destra) sono stati identificati tra quelli pubblicati nel Primo libro di madrigali a quattro voci dell’Arcadelt. Entrambi trattano di un amore non corrisposto. Il primo è la parte di basso di Lasciar’ il velo del musicista franco-italiano Francesco de Layolle (1492-I 540 ca.) e si basa su un testo derivante proprio dal madrigale XI del Canzoniere di Francesco Petrarca (1304-1374). Il secondo componimento è invece la parte di basso del madrigale Perche non date voi del musicista franco-fiammingo Jacquet de Berchem (1505 ca.-1565 ca.). L’autore di questo testo non è stato ancora identificato. A partire da queste sollecitazioni, nel programma si inseriscono alcuni brani in cui la ‘pittura’, al
contrario, la si potrebbe immaginare a partire dalle musiche come, in particolare, nel caso del The Fairy Queen (1692) di Purcell, dal Sogno di una notte di mezza estate di William Shakespeare, o dell’Alpine Suite (1955) di Britten, incantevole serie di brevi schizzi a programma per tre flauti, che ritraggono gli eventi e le impressioni di una vacanza sugli sci in Svizzera.
Programma:
Leonardo Primavera (ca. 1540 – dopo il 1585) Tre donne belle fanno gran battaglia (villanella)
Anonimo XV sec. Inno dal “Trittico del giardino delle delizie” di Hieronymus Bosch
Guillaume Dufay (1397-1474) Resvelons nous, resvelons, amoureux/Alons en bien tos au may (rondeau)
Marchetto Cara (1470 – 1525) Non e tempo daspectare (frottola)
Jacquet de Berchem (1505 ca.-1565 ca.) Perche non date voi donna crudele
Francesco de Layolle (1492-I 540 ca.) Lasciar’ il velo (madrigale)
Perissone Cambio (c.1520 – c.1562) E la morte di marito (villotta)
Henry Purcell (1659 – 1695) dal “The Fairy Queen” Rondeau – Sing While We Trip It Upon the Green – If Love’s a Sweet Passion – Dance for the Fairies – Chaconne – They Shall be as Happy as They’re Fair
Tommaso Albinoni (1671 – 1751) da un manoscritto conservato all’Österreichichen Nationalbibliothek di Vienna Sonata terza [Grave – Balletto. Allegro – Corrente – Gavotta]
Béla Bartók (1881-1945) Rumänische Volkstänze [Der Tanz mit dem Stabe – Brâul – Der Stampfer – Tanz aus Butschum – Rumänische Polka – Schnelltanz]
Benjamin Britten (1913-1976) Alpine Suite [Arrival at Zermatt – Swiss Clock (Romance) – Nursery Slopes – Alpine Scene – Moto perpetuo: Down the Piste – Farewell to Zermatt]
Scott Joplin (1868-1917) The Entertainer
Belépődíj: 1.500, diák: 1.000 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

április 24. kedd 20:00
DZSESSZMECSERE - A MAGYAR JAZZ ELSŐ ARANYKORA

Vendégünk:
- interaktív zenés beszélgető estek a jazzről, minden második kedden, Kerekes György és Pallai Péter vezetésével -


AZ ESEMÉNY INTERAKTÍV – KÉRDEZNI LEHET, SŐT, NAGYON IS AJÁNLATOS!
Ha nektek nem megy, ami elképzelhetetlen, akkor a két házigazda, KEREKES GYÖRGY és PALLAI PÉTER zaklatja a vendéget. (És legyen ez a reklám helye: a Nyitott Műhelyben kapható az egész városban a legjutányosabb áron „A Jazz Évszázada” c. könyvük.)
További Dzsesszmecserék (a változtatás jogát fenntartva):
május 8. - A Magyar Jazz Első Aranykora
május 22. - A Magyar Jazz Első Aranykora
június 5. - A Magyar Jazz Első Aranykora
Ajánlott hozzájárulás: 500 Ft

április 28. szombat 15:00
KÖNYVBEMUTATÓ

A Budapesti Moly Klub, a Hajnalpír Kiadó, valamint a Nyitott Műhely örömmel tudatják, hogy megjelent

TÓTH ÁKOS: POSTAGALAMB című kötete"Három testvér, három különböző személyiség néz szembe az élet nagy kérdéseivel. A kilencvenes évek orosz rögvalósága, az összetört múlt, a kezeik közt szétfolyó jelen és a bizonytalan jövő nehezíti döntéseiket – ki tudhatja, melyikük jár jó úton?"
A belépés...