ahol a kultúra történik
Módosítás vagy leiratkozás: Kattintson ide!
Műhelymonológok

A nagy világon e kívűl nincsen sármodra hely

Tovább a blogra
április 19. péntek 18:00
KÖNYVBEMUTATÓ

Az Athenaeum Könyvkiadó és a Nyitott Műhely örömmel tudatják, hogy megjelent

GÉCZI JÁNOS - CSÁNYI VILMOS: ŐSZI KÉK
ÉLET, TÖRTÉNET, KONSTRUKCIÓ
című kötete
- a szerzőkkel Elek László beszélget -Mihez kezdenénk, ha holnaptól ezer évig élhetnénk? Hogyan ad értelmet az ember saját pillanatnyi létének a földi élet végtelen folyamatában? Értelmezhető-e evolúciós szempontból a kultúra és a morál? Hogyan okoz tragédiát a legjobb emberi szándék is? Miért vágyakozunk mindig máshová, és miért keressük a kapcsolatot földön kívüli fajokkal, ha még a delfinekkel sem tudtunk egy jót beszélgetni?
Csányi Vilmos etológus és Géczi János író párbeszéde nem mindennapi intellektuális utazásra csalja el az olvasót. Két Homo sapiens próbál átlépni az emberi megismerés korlátain. Két barát beszélget életről és halálról, alkotásról és kudarcról, apaságról és önmagunk becsapásáról. Arról, ami fontos, és arról, amit sohasem érthetünk meg.
"Mindig utálom, amikor az életemről kérdeznek" - mondja az interjú alanya. A kérdésekre adott válaszok azonban lépésről lépésre nemcsak a tudós elfogulatlan ítéleteit, de egy kivételes ember kivételes életének személyes fordulópontjait és meghatározó felismeréseit is felfedik az olvasó előtt.

Csányi Vilmos (Budapest, 1935) Széchenyi-díjas magyar biológus, biokémikus, etológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Magyar Tudomány főszerkesztője. Kutatási területe az állati és emberi viselkedés, valamint a biológiai és a kulturális evolúció kérdései. Tudományterjesztési és szépirodalmi munkássága is jelentős.
Géczi János (Monostorpályi, 1954) József Attila-díjas író és képzőművész. A szegedi József Attila Tudományegyetem biológus szakán diplomázott 1977-ben. 2004-től a veszprémi Pannon Egyetem Bölcsészettudományi Kar Antropológia és Etika Tanszékének tanszékvezető docense. Mintegy harminc szépirodalmi kötete jelent meg.
A belépés díjtalan, de támogatást elfogadunk.

április 22. hétfő 20:00
LEMEZBEMUTATÓ KONCERT

TANGÓK
MIQUÉU MONTANARO - MÓSER ÁDÁM DUÓ
Az élet egy Tangó. Két lépes előre, egy vissza… Erős, vidám és szomorú egyszerre!
Tragikus, romantikus, sötét, fényes… Tánc és séta, szerelem és félelem, régi és mai érzések, régi és mai zene.
Miqueu Montanaro zenei világa nem ismer határokat, gyökerei a provanszáli muzsikához kötik, de számos más stílusban is otthonosan mozog. Móser Ádám muzskáját áthatja az improvizáció szabadsága, harmonika játéka egyedi, körbejárhatjuk a világot általa, ezen az estén két harmónika és két lélek fonódik össze.


Aude Vuillemin Photographe / Monostori Erőd

Miquèu Montanaro – harmonika
Móser Ádám - harmonika
Zene: Miquèu Montanaro
Belépődíj: 1.500, diák: 1.000 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

április 23. kedd 18:45
LÉLEK FILMEK

Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának Filmklubja

WHIPLASHA Lélek Filmek következő alkalmával az igazán különleges témát megpendítő Whiplash kerül terítékre. Nézzük meg együtt és fejtsük meg rejtelmeit. Az összejövetel helyszínéül a kulturális élet titkos ékszerdoboza a Nyitott Műhely szolgál.Whiplash - amerikai filmdráma, 2014, 107 perc, rendező: Damien Chazelle, producer: Jason Blu, zene: Justin Hurwitz, operatőr: Sharone Meir, forgatókönyvíró: Damien Chazell, vágó: Tom Cros,  szereplők: Andrew Neyman - Miles Teller, Terence Fletcher - J.K. Simmons, Nicole - Melissa Benoist, Ryan - Austin Stowell, Jim - Paul Reiser, Mr. Kramer - Damon Gupton, Travis - Jayson Blair, Carl - Nate Lang, Dustin - Charlie Ian
Andrew (Miles Teller) híres akar lenni. New York, tehát az Egyesült Államok, tehát az egész világ egyik leghíresebb zeneiskolájába, a Shaffer Konzervatóriumba jár, dobolni tanul, rengeteget gyakorol, és mindenre képes volna a siker érdekében. Legalább is, azt hiszi. De találkozik egy tanárral (J. K. Simmons), aki még nála is elszántabb. Ő abban hisz, hogy a tehetséget mindenáron fel kell szabadítani, és ami bujkál, azt ki kell préselni a tanulókból. Akkor is, ha kínlódnak, ha sírnak vagy belehalnak. A kezdő zenész és a sokat látott veterán egymásnak feszül. A tanár felveszi a kezdő dobost a zenekarába, de az első örömöt nagyon sok keserűség követi. És egyikük sem adja fel könnyen, amit elkezdett. Mindketten tartják a ritmust.
További vetítések:

május 14. kedd
Belépődíj: 500 Ft, amivel a Műhely működését támogatjuk. (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

április 24. szerda 16:00
FÓRUM

SZÉPÍRÓK TÁRSASÁGA

Zártkörű rendezvény.

április 24. szerda 17:30
BUDAPESTI MOLYKLUB - KISTEREM

NORVÉG IRODALOM

Kedves Klubtagok és Érdeklődők!
Az idei Könyvfesztivál díszvendége Karl Ove Knausgård lesz, illetve Norvégia. Ennek apropóján a Budapesti Molyklub is megemlékezik erről az országról és irodalmi remekeiről.
Olvasmánynak bármit hozhattok, amit norvég szerző írt, Norvégiáról szól, vagy valamilyen egyéb módon a témához köthető.
Gyülekező a Nyitott Műhely előterében 17.30-tól, majd együtt hátravonulunk a kisterembe.
Szeretettel várunk mindenkit :)
Kép forrása: spoiler

április 24. szerda 19:00
JOYCKLUB / JOYCE ÉS ÖRÖKÖSEI 3.

A Magyarországi James Joyce Társaság rendezvénye

"JOYCE FÉNYÉBEN, JOYCE ÁRNYÉKÁBAN: SAMUEL BECKETT és BRIAN O'NOLAN / FLANN O'BRIEN / MYLES NA gCOPELEEN"From left: John Ryan, Anthony Cronin, Brian O’Nolan (Flann O'Brien aka Myles na Gopaleen), Patrick Kavanagh and Thomas Joyce on Sandymount Strand Bloomsday Credit: The Irish Times

A tavaszi szezon klubestjein (február 27; március 27; április 24; május 29 – mindig 19:00 órai kezdettel) Takács Ferenc vezetésével a Joyce és örökösei témáját járjuk körül, vidám és kötetlen beszélgetések formájában.
A sorozat címében szereplő „örökösök” a huszadik századi modernista regényírás nagyjai, akik – Dosztojevszkijnek Gogolra és az orosz irodalomra vonatkozó híres mondását újrahasznosítva„mindannyian Joyce köpönyegéből bújtak elő”. Joyce szellemujját viselő és az Ulysses (1922) írói megkerülhetetlenségét bizonyító munkásságukból a következő regényekkel foglalkozunk:
André Gide: A pénzhamisítók (1925); Alfred Döblin: Berlin, Alexanderplatz (1929); William Faulkner: A hang és a téboly (1929); Samuel Beckett: Murphy (1938); Flann O’Brien: Úszikkétmadáron (1939); Thomas Mann: Doktor Faustus (1947); Raymond Queneau: Mindig agyonkényeztetjük a nőket. (1947); Anthony Burgess: Gépnarancs. (1962); Günther Grass: Kutyaévek. (1963); Gabriel García Márquez: Száz év magány (1967); Salman Rushdie: Az éjfél gyermekei (1981).
„Joyce-nak az egész világon igen nagy tekintélye volt, mint sok mindenkinek, akit senki sem ért meg, de senki sem meri bevallani. Ha valaki intellektuális körökben megkockáztatta kifogásait, lenéző mosolyok fogadták. Most már meghalt; halottakról vagy jót, vagy semmit. Most már talán sohasem szabad bevallani, hogy blöff volt az egész.”
Szerb Antal 1941-ben írta ezt James Joyce-ról és az Ulyssesről. Tulajdonképpen igaza lett, hiszen az 1922-ben megjelent regényről azóta sem merte senki bevallani, hogy „blöff”. Éppen ellenkezőleg: az Ulyssest évről-évre könyvtárnyi könyvet és cikket előállító globális szakmai közmegegyezés tartja a modernista regényírás alapművének. A regény szövege olyan mértékű és minőségű szöveggondozói és szövegkiadói figyelemben részesül, amelyhez csupán a Szentírással és William Shakespeare életművével foglalkozó textológiai munka mérhető. Eredetije újabb és újabb kiadásokban jelenik meg, a világ minden un. fontosabb és számtalan un. kevésbé fontos nyelvére lefordították (hogy pontosan hány nyelvre, erre nincs megbízható adat), és – akárcsak Shakespeare-t – időközönként rendre újrafordítják: franciául és németül kétszer van meg, japánul ötször, dánul háromszor (ugyanannak a fordítónak a műve mindhárom), magyarul pedig kétszer, illetve – ki hogy számolja – voltaképpen háromszor, sőt négyszer.
Azaz az Ulysses az irodalom történetének a legsikeresebb „blöffje”: századik születésnapjához (2022) közeledvén is élő és ható mű, máig és még sokáig megkerülhetetlen munka.Takács Ferenc
kritikus, műfordító, irodalomtörténész, a Magyarországi James Joyce Társaság elnöke. Tarján Tamás napjaink hazai irodalomkritikai gondolkodásának egyik legfontosabb mozgatójaként írja le Takács Ferencet. Mint mondja: „Maga a kritikusi mentalitás van a vérében: a kritizálni necesse est. Mégsem kebelezi be sem a vizsgált művet, sem a nála szellemi lakomává váló elemzés olvasóját. Javaslattevő, orientáló véleményalkotásának iránytűje a sok kontextusú függetlenség”
A belépés díjtalan, de támogatást elfogadunk (melyet Takács Ferenc a Műhely javára ajánlotta fel).

április 25. csütörtök 19:07
LAPBEMUTATÓ

HÉVÍZ 2019/2A szerzők közül velünk lesznek:
Horváth Viktor
Jánossy Lajos
Kállay Eszter
Házigazda:
Fehér Renátó
Még:
Cserna-Szabó András
Darida Benedek
Vajna ádám
A helyszínen 400 Ft-ért megvásárolható lesz a lapszám.

április 26. péntek 19:00
IRODALMI EST

MÉGIS
ARATÓ ZSÓFIA VERSEI
- az estet bevezeti Tábor Ádám, felolvasnak: Barna Sára, Jankó József Attila, Lukin Zsuzsanna, Rákosi Dániel, Varga Ferenc, zenei közreműködők: Ney Gábor - zongora, Nagy Sándor - brácsa és Varga Ferenc - hegedű -Formáját a palacknak kívülről megtapogattam,
gömbölyű testén végigvezettem ujjaimat,
de a belsejét - hiába akartam - nem értem el.
Szólni belőle próbálok mégis.


A belépés díjtalan

április 27. szombat 17:00
KÖNYVBEMUTATÓ

A Szerzők Kiadója és a Nyitott Műhely örömmel tudatják, hogy megjelent

L. HORVÁTH ZSUZSA: CSILLAGTÉRKÉP című legújabb verseskötete
- közreműködő versmondók: Salláné Kazsuba Gyöngyi, Székely Zsuzsanna, Trummer Vali, zene: Török György gitárművész -
A képek, amik
megérintették lelkem,
agyam falára égetten
őrzik minden emlékem.
Szavakkal átfestetten,
papírra versként vetettem,
ragyognak majd fekete éjen
csillagos csöndemben.L.Horváth Zsuzsa vagyok.
Budapesten, 1950. október 6-án születtem, egy pénteki nap délelőttjén. Már kisiskolás koromban erősen vonzottak a könyvek, az olvasás. Humán és közgazdasági érettségim van, amit nem igazán hasznosítottam, mert férjhez menetelem után a két csemetém nevelése, a háztartás és a családi háttér biztosítása volt a feladatom. Mikor a gyerekek kirepültek, hatalmas űr maradt utánuk. Kerestem az önkifejezés lehetőségeit. 2000 forró nyarán életemen átsöprő érzelmi vihar szakította föl belőlem az írás-kényszert. Eleinte csak magamnak, titokban írogattam, az éjszakák csendjébe betörő, nyugtot nem hagyó gondolataimat vetettem papírra, minden verstani tudás nélkül. Aztán egyre erősebbé vált a késztetés, hogy másokkal is megosszam a verseimet. Az önmagát kereső ember vergődését önzés, gyávaság, hit és reménytelenség, félelem, öröm és csalódás között. Az első 10 év „terméséből” válogatva  már két könyvecském jelent meg: a Kavicsok 2012-ben és 2013-ban A remény serlege címmel. És csak remélni tudom, hogy verseimmel meg tudom érinteni az emberek lelkét.
A belépés díjtalan, de támogatást elfogadunk.

április 27. szombat 19:00
KÖNYVBEMUTATÓ

A Kortárs Kiadó és a Nyitott Műhely örömmel tudatják, hogy megjelent

JÁSZ ATTILA: BELSŐ ANGYAL című verskötete
- a Szerző felolvas, közreműködik Rákóczy Anna fuvolán -
A Szerző felolvas az új kötetből, közreműködik Rákóczy Anna fuvolán,
besegít Johann Sebastian Bach.A legszebb magyar költő – súgta fülembe a kollegina a Művészetek Völgyében, amikor Jász Attilával találkoztunk. Igazi jász, harcosok ivadéka, az egyik legnagyobb, legmagasabb magyar költő – jegyezte meg barátom, akinek az ismeretséget is köszönhetem. Ő Csendes Toll? – kérdezte a mellettem ülő az irodalmi esten.
A legszebb, legnagyobb magyar indián író, költő /.../ Daliás termetén, a rendezvényeken tanúsított visszafogott, mégis erőteljes személyes jelenlétén túl a legtöbben mégis írásai, szerkesztői és kultúraszervező tevékenysége miatt szerethetik Jász Attilát. És ez teljesen rendben van így. Hiszen Xantusiana című verses regényével a 19. századi magyar utazónak és természettudósnak, Xantus Jánosnak 2007-ben ő adott új életet. Mint ahogy Csendes Toll is neki köszönhetően tud beszélni „A-Z örökké valóságról”. Verseinek segítségével megérinthetjük Isten bőrét, felébreszthetjük az Alvó szalmakutyákat, de egy-egy pillanatra megláthatjuk saját Belső árnyékunkat is. És az előbbi mondatba rejtett kötetcímeken túl Jász Attila az esszék és a gyerekversek mestere is, aki bátran nyúl a múlthoz, hogy valami újat hozzon létre belőle. Elég csak linkelnünk a szárnyas csiga. átiratok. myth & co című vállalkozásának néhány darabját.
Jász Attila azon alkotók közé tartozik, akiknek költészete, prózája, szerkesztői és kultúraszervező tevékenysége kikezdhetetlen. Díjait nem támadják, hanem szaporítják. Jász Attila nem politizál, mégis annyit foglalkozik korunkkal, mint kevesen. Néha indiánná változik, hogy így tekintsen végig a magyar prérin. Amit ott talál, azt megtisztítja, felemeli, életet lehel bele. Jász Attila a magyar kultúra indiánja, sámánja, papja, akire nagy szüksége van a magyar irodalomnak, hogy lélek és a szellem egyensúlyban legyen költészetünkben.
Isten éltesse sokáig!
Boldog Zoltán szövege nyomán, Irodalmi Jelen
A kötet a helyszínen megvásárolható, a Nyitott Műhely javára.
Szeretettel várunk mindenkit!
A belépés díjtalan.

május 2. csütörtök 20:00
KONCERT

FORGOTT
- vers-zenék -


Nagy szeretettel hívunk benneteket Rozs Tamás és Tóth Bernát Réka koncertjére!

A Forgott-ra keresztelt formáció saját dalokat és versmegzenésíteseket játszik:
Háy János
-versek, García Lorca, József Attila és saját szövegek kerülnek majd elő ezen az estén.
Vannak dalok, amelyek színpadra készültek, színházi előadásokhoz, s vannak, amelyek még sohasem találkoztak a közönséggel.
Régi és új szerelmek bújnak meg a dalokban, a körúti házak, tüntetések, migrén és hátfájás, magány, akta, karton és iktatószám, erkélyen ácsorgás, hivatali pecsét, fájó kalapok, a vőlegény, egy bögre piros vér, egy megnemírt üzenet, békét remélő feleség...
Rozs Tamás
- cselló, gitár, ének
Tóth Bernát Réka
- gitár, ének
A koncert időtartama körülbelül 75 perc.
Belépődíj: 1.200, diák: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

május 6. hétfő 18:00
A BUDAPEST KÖR 163. TALÁLKOZÓJA

A témák:
1) TÖRÖK ANDRÁS: LEHET-E ÉRVÉNYES ÉS ÉLMÉNYSZERŰ PORTRÉT ÍRNI MA BUDAPESTRŐL KÜLFÖLDIEKNEK ÉS BELFÖLDIEKNEK?

2) A BUDAPESTTEL KAPCSOLATOS BLOGGEREK ÉS SÉTÁLTATÓK: SZŰCS ÁDÁM, JAMRIK LEVENTE és MERKER DÁVID, moderátor: TÖRÖK ANDRÁS


1) Török András: Lehet-e érvényes és élményszerű portrét írni ma Budapestről külföldieknek és belföldieknek?
A bölcsész végzettségű szerző éppen 30 éve
jelentette meg Budapest: A Critical Guide című, akkor különlegesnek számító, személyes útikalauzát, amely azóta sok kiadást ért meg. (A vastagabb, gazdagabb magyar nyelvű Budapest Könyv 1998 óta van a piacon.) Sokszor felfrissítette a könyveket, de alapvető átdolgozására csak most szánta el magát, „mert ez már egy gyökeresen más város”. Az útikönyv műfaj változásairól, saját munkájának dilemmáiról fog beszélni, a Kör tanácsait örömmel fogadja. A szerzőről a Wikipédián és az útikönyv honlapján lehet tájékozódni: www.budapest-criticalguide.hu
2) A Budapesttel kapcsolatos bloggerek és sétáltatók
Moderátor: Török András
Szűcs Ádám (Egy nap a városban)

Ez a blog a pozitív (nem cikizésre építő) megközelítés egyik első fecskéje volt, aki rendre elkerüli a Budapest iránti parttalan rajongás undok csapdáját is.
Jamrik Levente (Falanszter Blog)

A történelem bűvöletében élő munkamániás blogger (az Urbface honlap szerzője) emberpróbáló hosszúságú sétákat is szervez, most éppen budavári útikönyvet ír
Merker Dávid (Hosszúlépés. Járunk?)

A különös nevű cég a „vörös óceános” sétapiac egyik legsikeresebb szereplője, ők lufizták fel a budapesti szobrokat Budapest egyik születésnapján
Mindenkit szeretettel várunk!
András és Iván
Ui: a 2019-es első félév várható további találkozási napja június 24.
A Budapest Kör találkozóira a „Chatham House” szabályok érvényesek
Ajánlott támogatás: 1.000 Ft, amit a Nyitott Műhelynek ajánlunk fel.

május 8. szerda 18:00
KÜLÖNLEGESSÉGEK - HARMAT GYÖRGY FILMKLUBJA A KISTEREMBEN

SINDO KANETO: A KOPÁR SZIGET

A kopár sziget /Hadaka no shina/ - japán filmdráma, 1962, 97 perc, rendező: Kaneto Shindô, forgatókönyvíró: Kaneto Shindô, zeneszerző: Hayashi Hikaru, operatőr: Kiyoshi Kuroda, szereplők: Jiro - Masanori Horimoto, Toyo - Nobuko Otowa, Taro - Shinji Tanaka, Senta - Taiji Tonoyama
"A kopár sziget címe a víz hiányára utal csupán, mert egyébként a sziget nem kopár - legalábbis az a kis része nem, amelyet egy kétgyermekes házaspár művel. A növények öntözéséhez a vizet csónakkal hozzák a szárazföldről, és ez kegyetlenül nehéz munka. A kopár sziget a terméketlen lázadás filmje. A bekerített ember lázad itt, olyan helyzetben, amelyből lehetetlen kitörni."

(Berkes Ildikó-Nemes Károly: A japán film világa)


A filmklubot vezeti: Harmat György filmkritikus


Harmat György filmkritikus, filmesztéta. Már bölcsészkari szakdolgozatát is filmről írta (Bergman: Szenvedély). Volt a Magyar Televízió film- és programszerkesztője. 1998-99-ben a Magyar Hírlap filmkritikusa. Szerkesztett, lektorált filmtárgyú könyveket. Színházról is ír. Legjelentősebb publikációs fóruma a Filmvilág (A realizmus csele, Előítélet a börünk alatt – Pasolini, Kizökkentek az időből – Maár Gyula, Ha a szellem szabad stb.), a Filmkultúra (Az erdő mégsem háza a harmóniának – Kézdi-Kovács Zsolt, Ha az élet színjáték – Fassbinder, Ferreri mester meséi, Hópehely, tollpihe, élet és halál – Steve McQueen: Éhség stb.) és a Librarius online kulturális magazin (Robert Wilson ereje stb.). Tanulmánya jelent meg (Godard: hogyan rombol és épít?) a JLG/JLG – Jean-Luc Godard dicsérete, avagy a filmművészet önfelszámolása című kötetben.
További alkalmak (a műsorváltozás jogának fenntartásával):
június 12. - Godfrey Reggio: Kizökkent világ
Belépődíj: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő: Votisky László)

május 13. hétfő 19:00
ELŐADÁS

SZÓMÁGIA
VARGHA JÁNOS ELŐADÁSA A NAGYMAROSI GÁTÉPÍTÉS HARMINCADIK ÉVFORDULÓJÁN


A "Duna - egy antológia" című könyv előszava

A könyv 1988-ban jelent meg a Duna Kör kiadásában.
A belépés díjtalan.

május 21. kedd 18:00
IRODALMI EST

A DOKK.HU IRODALMI PORTÁL RENDEZVÉNYE
- kiemelt vendég: Vajdics Anikó dokkoló, akivel Köves István beszélget / ezt követően az est szabad felolvasással folytatódik -
A belépés díjtalan.

május 23. csütörtök 19:00
KÖNYVBEMUTATÓ

A Park Könyvkiadó és a Nyitott Műhely örömmel tudatják, hogy megjelent

KIRÁLY JÚLIA: A TORNÁDÓ OLDALSZELE
- szubjektív válságtörténet 2007-2013 -
című kötete„2008 őszén a Lehman Brothers összeomlását követő pénzügyi cunami csaknem elsodorta Magyarországot. Jöttek az önkínzó kérdések: mit nem vettünk észre, miért hagytuk, hogy így legyen, most mi a teendő, mikor döntünk jól. Különösen nyomasztó volt a magyarországi túlzott eladósodás, a devizahitelezés kiváltotta társadalmi válság, ami valóban az orrunk előtt zajlott. Valóban vakok, semmit sem értők, mindent félrekezelők voltunk? Azt a reménytelen feladatot próbálom megoldani, hogy önkritikusan és – amennyire tőlem telik – távolságot tartva mutassam be döntéseink hátterét. Mit s miért. Mikor ültünk tudásvákuumban, mikor reagáltunk időben és hibátlanul, mit nem vettünk észre, mit láttunk már akkor is tisztán. Nem voltunk tévedhetetlenek. Döntéseink nem voltak hibátlanok. De mindenkor igyekeztünk minden véleményt megismerni, minden megismerhető tényt figyelembe venni, számos szakértő, elemző álláspontjára támaszkodni. Meggyőződésem, hogy az így születő döntések hosszú távon nagy valószínűséggel jobbak, mint amikor egy önmagát minden igazság birtokában tudó vezető irányít és dönt.”


Fotó: Magócsi Márton, origo.hu

Király Júlia (Budapest, 1957) magyar közgazdász, a közgazdaság-tudományok kandidátusa, címzetes egyetemi tanár (BCE), 2007-2013 között a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Sokáig a Nemzetközi Bankárképző Központ vezérigazgatójaként volt ismert.
Bölcsészcsaládból származik, Király István irodalomtörténész, Ady-kutató lánya, de a budapesti Fazekas Gimnázium matematika tagozatán érettségizett. Máig úgy gondolja, élete nagy szerencséje, hogy ott kivételes tehetségű tanárai és osztálytársai voltak. Otthon a negyvenezer kötetes családi könyvtár várta – és a grund, ahol mindig is fiúkkal focizott. 1980-ban végzett a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen (ma Budapesti Corvinus Egyetem), négy évvel később ugyanitt doktorált. Makrogazdasági szakember, a közgazdaság-tudományok kandidátusa, területei közé tartozik a monetáris politika, a pénzügyi kockázatok kezelése és a stratégiai bankirányítás is.
„A minőségre, a nyitottságra, a toleranciára való igényt hoztam otthonról” – mondja. Számára az értelmiségi életforma szerves része a városi biciklizés is: könnyen el lehet jutni színházba, moziba, kiállításra, a „sarki kocsmába” egy jó beszélgetésre.
A belépés díjtalan.

május 25. szombat 20:00
KONCERT

KÉZDY LUCA - LANTOS ZOLTÁN HEGEDŰ DUÓ

Belépődíj: 1.200, diák: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

június 3. hétfő 19:00
DRAMOLETT

CSONTOS ERIKA: A DOHÁNYFÜST ÁRTALMASSÁGÁTÓL


Bíró Kriszta fotóját Parti Nagy Lajos készítette

Migrénes nő, bazi nagy táskával: Bíró Kriszta
Kulcsszavak a dramolettből:
„Szabadelőadás  – Főfüst, alfüst –  A bőr foltos elszíneződése – Élet és Irodalom – Ibusár –  Egészségfasizmus –Terepmunka: Nyitott Műhely – Doll és Hill, golfütő és pöttyös labda – Szellemírás – Kognitív dissz- dissz-( tüsszent) disszonancia…"
Bíró Krisztáról:
Többműfajú művész: színész, író, valamint HANEM-tag
Könyvei: Jozefa (2003), Fiókregény (2005), Fércmű (2013).
Színpadi adaptációi: Édes Anna (2005), Szent Lajos király hídja (2006), nőNyugat ( 2010), TEHER ALATT NŐ  (2018).
Jelenlegi szerepei:
Örkény Színház  
 Daniela Kapitanová: Pionírszív – Samko Tále
Jurányi  Ház  
  Joe Orton: Mr Sloane szórakozik   Kath
Magvető  Café
  Bíró Kriszta: TEHER ALATT NŐ – Fedák Sári
Csontos Erikáról:
Írt komoly szaktanulmányt a génmódosításról és vidám kisszínest a csecsemőfürdetésről. Publikált irodalom- és színikritikákat, készített életmű-interjúkat írókkal és lélektani tárgyú mélyinterjúkat, miközben egy-egy esszé is becsúszott. Malacka fejfájásától Pilátus migrénjéig című esszéjéért felvették a Magyar Fejfájás Társaságba. Ezen írásának köszönheti meghívását az Alibi Füst számába is. Néhány éve érdeklődése a stigmatizáció jelensége felé fordult. Könyvet tervez a témáról, A diagnózis hatalma címmel. Jelenleg kreatív írás műhelyt vezet a Feldmár Intézetben.
Ajánlott támogatás:

június 12. szerda 18:00
KÜLÖNLEGESSÉGEK - HARMAT GYÖRGY FILMKLUBJA A KISTEREMBEN

GODFREY REGGIO: KIZÖKKENT VILÁG

Kizökkent világ /Koyaanisqatsi/ - amerikai filmesszé, 1983, 87 perc, rendező: Godfrey Reggio, forgatókönyvíró: Ron Fricke, Michael Hoenig, Godfrey Reggio, Alton Walpole, operatőr: Ron Fricke, zene: Philip Glass, vágó: Ron Fricke, Alton Walpole
A dialógusok és valódi cselekmény nélküli film máshol még soha nem látott perspektívából mutatja meg a természet csodáit, a felhőket, a viharokat, a naplementét és az éjszaka fényeit, hol lassítva, hol felgyorsítva az eseményeket, majd az ember alkotta létesítmények művészien fényképezett részleteiben gyönyörködhet a néző, a milliós nagyvárosok forgatagában, a szinte néptelen sivatagok látványában, a különböző népcsoportokhoz tartozó emberi arcokban, de láthatunk balettszerűen mozgó gyártósoron dolgozó robotokat, az ipar képeit, és láthatjuk az emberi pusztítás nyomait is.
Koyaanisqatsi hopi nyelven annyit jelent: egyensúlyából kibillent világ - kizökkent világ.
Reggio filmje hol megnyugtatja a nézőt, hol csodálkozásra készteti, de mindenképpen gondolkodásra serkent. Célja, hogy meglássuk a világ hétköznapi csodáit, és megértsük, hogy milyen veszélyek fenyegetik változó világunkat, ha az embernek köszönhetően kibillen a kényes egyensúly!


A filmklubot vezeti: Harmat György filmkritikus


Harmat György filmkritikus, filmesztéta. Már bölcsészkari szakdolgozatát is filmről írta (Bergman: Szenvedély). Volt a Magyar Televízió film- és programszerkesztője. 1998-99-ben a Magyar Hírlap filmkritikusa. Szerkesztett, lektorált filmtárgyú könyveket. Színházról is ír. Legjelentősebb publikációs fóruma a Filmvilág (A realizmus csele, Előítélet a börünk alatt – Pasolini, Kizökkentek az időből – Maár Gyula, Ha a szellem szabad stb.), a Filmkultúra (Az erdő mégsem háza a harmóniának – Kézdi-Kovács Zsolt, Ha az élet színjáték – Fassbinder, Ferreri mester meséi, Hópehely, tollpihe, élet és halál – Steve McQueen: Éhség stb.) és a Librarius online kulturális magazin (Robert Wilson ereje stb.). Tanulmánya jelent meg (Godard: hogyan rombol és épít?) a JLG/JLG – Jean-Luc Godard dicsérete, avagy a filmművészet önfelszámolása című kötetben.
További alkalmak (a műsorváltozás jogának fenntartásával):
Belépődíj: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő: Votisky László)

június 21. péntek 16:40
KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓ (még nem végleges időpont)

ZENTA - ZOMBOR - BÁCSPALÁNKA - ÚJVIDÉK - BELGRÁD - BIJELJINA - SZARAJEVÓ
DÉZSI FRUZSINA /Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, drámaíró szak, diploma munka/, valamint

GERENCSÉR ANNA /Színház- és Filmművészeti Egyetem, Budapest, televíziós műsorkészítő szak)
- megnyitja: Nagypál Gábor -

A belépés díjtalan.