ELŐHÍVÁS

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

ELŐHÍVÁS

BARNÁS FERENC: KILENCEDIK
című kötetéről beszélget a sorozat négy állandó szereplője: Tóth-Czifra Júlia, Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás


A Magvető kiadó így ajánlotta Barnás regényét:
„Éhség. Hideg. Nyomor. Félelem.
A nyomor szereplői általában nincsenek abban a helyzetben, hogy ők maguk beszélhessenek saját körülményeikről. Barnás Ferenc regénye az a kivételes pillanat, amikor egy szöveg folyamatosan erről az egzisztenciális kiszolgáltatottságról tudósít. Az elbeszélő egy kilencéves kisfiú, aki családjának történetét meséli el. A szélsőségesen veszélyeztetett családban 11 gyermek él húsz négyzetméteren. 1968-at írunk. A gyerekeknek nincs mit enniük, nincs saját ágyuk, de még takarójuk sem, nincs meleg ruhájuk, és nincs tüzelőanyag, amivel legalább fűteni lehetne a kis szobában. A kisfiú arról képzeleg, hogy milyen lesz, ha egyszer felépül majd a ház, ahová beköltözhetnek. Egy tragikus vétség miatt azonban kétségessé válik, hogy ezt megtudhatja-e valaha is.
Barnás Ferenc harmadik regénye nyomasztó látlelet egy illúziók nélküli világról.”
A könyvről Radics Viktória így írt a Holmiban:
„Barnás Ferenc tényleg belenézett a gyermeki mindentudás villanófényébe, és nyelvet is talált, hogy megírja, amit látott és tapasztalt. Az emberi sebzettség keresztbe-kasul metsző fájdalmait strukturálta. A kritikusok már méltatták az író „szenvtelenségét”, amit én a fojtottság és a roppant szorongás kifejezőeszközének vélek. A fojtottság és a szorongás nemcsak egy lelki alkat sajátja, hanem egy mentalitásnak, egyfajta vallásosságnak meg egy kornak, mi több, egy állandósulni képes, kínos létállapotnak is a jellemzője. A kilencedik a maga „minimalista összhangzattaná”-val (Jánossy Lajos) a szorongás regénye – olyan harmonikus alkotás, mely a formája által, írásművészettel diadalmaskodik a neurózison.”

2018 márciusban volt 10 éves az Előhívás!

A 2019-2020-as őszi-tavaszi szemináriumban a résztvevők, Tóth-Czifra Júlia, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Jánossy Lajos a magyar irodalom időben közelebb eső tájaira vetődnek. A 2000 és 2010 közötti kortárs magyar epika rendhagyó teljesítményeit hívják elő. Arra kíváncsiak, milyen formafeszegető, határátlépő szándékok érvényesülnek a korabeli szövegekben. Azt szeretnék megvizsgálni, a nyolcvanas évek prózafordulatát követő, a kísérletezési ambíciókkal teli epochéból mi hagyományozódott tovább, és mi szorult vissza. A jól látható jelekben megmutatkozó re-realista törekvések mellett vannak-e, maradtak-e alternatív poétikák. A következő beszélgetési körben olyan művek kerülnek az asztalra, amelyek erőteljes világteremtő erővel nyúlnak anyagukhoz; hangvételükben, nyelvi invencióikban nem alkotnak egységet. Az összeállított olvasmányjegyzék sokirányúságának értelmezése lehetőséget nyújt a tradíció többrétegűségének, gazdagságának, a kisebb fénybe került műveknek az újragondolására. Az eddigiekhez képest élesebb kritikai észrevételekre. A magyar élet legkülönbözőbb perspektívákból esélyes megértésére.
Az Előhívás 2019-2020 őszi-tavaszi listája:
Solymosi Bálint:
Életjáradék (Kalligram, 2007), Garaczi László: metaXa (Magvető, 2006), Györe Balázs: Apám barátja (Kalligram, 2006), Terézia Mora: Nap mint nap (Magvető, 2006), Kukorelly Endre: TündérVölgy (Kalligram, 2007), Lábass Endre: Felnőttláncfű (Noran, 2007), Tompa Andrea: A hóhér háza (Magvető, 2010)
Az Előhívás sorozatban havonta egyszer, hónap közepén, szerdán 19 órától Jánossy Lajos, Németh Gábor, Reményi József Tamás és Tóth-Czifra Júlia beszélget a Nyitott Műhelyben.
További alkalmak:
január 8.
február 5.
március 11.
április 8.
május 13.
június 10.
Esőnap nincs, de a változtatás jogát fenntartjuk!
Az Előhívásról bővebben: http://www.litera.hu/dosszie/elohivas
A Litera és a Nyitott műhely másik sorozatáról, az Írómoziról bővebben: http://www.litera.hu/dosszie/iromozi
Litera – az irodalmi portál * http://www.litera.hu/ * litera@litera.hu

A program az NKA támogatásával jött létre.

A belépés díjtalan.

2019 november 13

Részletek

Dátum: 2019. 11. 13.
Időpont: 19:00 - 23:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: