KONCERT

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

KONCERT

FORGÓ
– egy különleges kalotaszegi mesébe szőtt koncert, amit Makhult Gabi bábszerű illusztrciói tarkítanak, Tóth Kriszta bábszínész mondja el a Békamenyecske mesét, mindebbe a Forgó zenekar csempész zenéket –

A Forgó zenekar 2008-ban alakult, zenéjükben a magyar és más népek zenéjét formálják saját hangjukra. A tiszta forrás alapos ismerete mellett fontos számukra az az esztétikai érzék, amellyel az eredeti dallamokat közös zenei ízlésük szerint alakítjuk forgóssá. Alappilléreik a női többszólamúság és a mindannyiukra oly jellemző sokszínűség. A zenekar egy mesével átszőtt koncertet alkotott, ezért is Álomzúgban a Forgó a neve a műsoruknak. Az indíttatást a Mediawave felhívása, a “Szövögessünk együtt közösségi hálót” program adta, ebből fejlődött ki az ötlet, hogy műsorukat a Békamenyecske mesével fogják színesíteni. Az előadásban helyet kap egymás mellett a magyar népzenei alapokon nyugvó vokális és instrumentális zene, valamint a mesék valóságos világa felnőtt, s gyerekszemmel egyaránt. A megvalósításhoz Makhult Gabi grafikusművész karakteres alkotásait hívták segítségül, és Tóth Krisztina bábost kérték fel a mese előadására.
Az Álomzug társulásban Tóth Kriszta egyszemélyes bábszínházat vezet, amiben ő maga választja meg muzsikus társait, bábkészítőit. Számára és a Forgó számára is egy izgalmasnak ígérkező műhely munka volt az előadásban a különböző karaktereket a történeten túl zenében megvalósítani és a közönséget bevonva interaktívvá varázsolni az előadást. Az előadót és nézőt úgy összekapcsolni, hogy mindenki részévé váljon az előadásnak.
A mese a maga szimbolikus eszközrendszerével az élet teljességét ábrázolja. Minden igazi varázsmese arról az útról szól, amely a hőst (legyen az férfi vagy nő) a gyermekkorból elvezeti a felnőtt világba. A meseterápia arra biztat, hogy engedjük be a történetbe kódolt közösségi tudást. A terápia a mesék bölcsességéből merít, abból a tudásból, amellyel a mesehősök mindig képesek megoldani a problémákat. Az összes mesének mindig ugyanaz az alaphelyzete: van egy egyensúlyi állapot, amely megbomlik, és van egy hős, aki ebből a megbomlott egyensúlyból kiutat talál. A mesék nem arról szólnak, hogy minden rendben van, hanem arról, hogy minden rendbe hozható. Nem ismerünk olyan mesehősöket, akik feladták, és történetük az egyensúly helyreállítása nélkül fejeződött volna be.
Gózon Éva – ének, hegedű
Nedeczky Júlia – szaxofon, klarinét
Tekauer Léna – ének, koboz
Tímár Sára – ének
Belépődíj: 1.200, diák: 900 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

2016 szeptember 22

Részletek

Dátum: 2016. 09. 22.
Időpont: 20:00 - 22:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: