TAVASZVÁRÓ HAVAJGATÓ KONCERT

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

TAVASZVÁRÓ HAVAJGATÓ KONCERT

DALLAMOKON ÁT
Erdélyi, csángó és radzsasztáni dallamok
– vendégeink: Dresch Mihály, ifj. Csoóri Sándor és Ábrahám Judit –

„Tavasz-tavasz, gyenge tavasz,
Mindeneket megújítasz,
Erdőt-mezőt beborítasz…”

Dresch Mihály – furulya, szaxofon, klarinet / whistle, saxofon, clarinet
Ifj. Csoóri Sándor „Sündi” – koboz, brácsa, kontra/ lute, ’bracha’,
contravioline
Ábrahám Judit – gardony, ének/ hit-cello, vocal
A zenei est virtuális utazás Gyimes hegyes-völgyes vidékén, Moldva lankáin, a Mezőség, Kalotaszeg, Szék dombos lejtőin, fakerítéses falvain, ahol lelassul a világ, és mélyen ül a csend, és ebből a csendből előszüremkedik egy madárfütty, egy távoli, álmos tehénbőgés, kolomppal a nyakán, és valahonnan, a mégmesszibb távolból, a domb aljáról a furulya hangja, egy-egy ének-foszlány, és a hó mögül előbukkanó patak csobogó vizének ritmusos játéka… aztán szárnyalunk dallamokon át India sivatagi tájaira, amelynek felzubogó zenei forrásaiból ugyancsak merítünk. Ezeknek a vidékeknek a hangulatát idézzük meg a különböző ének dallamokkal, melyek néhol hagyományos hangszerelésben, néha ettől eltérően kerülnek előadásra, újból átélésre. /Ábrahám Judit/Dresch Mihály nemcsak a jazz zenét szólaltatja meg sajátosan egyedi megközelítéssel, de a hagyományos magyar népzenét is újraéli, újraalkotja, ettől lesz autentikus zenei játéka. A gyimesi, moldvai népzenei dallamok világát sajátosságuknak megfelelően többféle hangszeren szólaltatja meg: furulya, szaxofon, klarinét; melyet helyenként brácsa, kontra, ének, valamint gardony kísér.
Ifj. Csoóri Sándor „Sündi” az alkalomadtán összeálló együttes (Dresch
Mihály Népzene Trió) másik, oszlopos tagja . Gyerekkorában kezdte a zenélést, kezdetben édesapjától, valamint erdélyi mesterektől tanult, majd a Liszt Ferencz Zeneakadémia népzene tanszakán. Junior príma díjas zenész, a Buda Folk Band alapító tagja.
Ábrahám Judit Erdélyben, Székelyföldön (Tusnád) született. Gyerekkorában, bár már lecsengőfélben, de még élőhagyomány volt a népzene. Elsőként nagyszüleitől, szüleitől tanult népdalokat és táncot, aztán a hajdani gyimesi muzsikus, Zerkula János tanítványaként zenélt táncházakban, hazai-, és külföldi koncerteken. Zenei továbbfejlődésének útja az indiai zene (Dél-indiai Karnataka stílus és radzsasztáni népzene) irányába is kiterjedt, melynek cizellált technikáját a Magyar népzenében is hasznosítja.
Belépődíj: 1.500, diák: 1.000 Ft (Önkéntes jegyszedő kerestetik.)

2019 február 21

Részletek

Dátum: 2019. 02. 21.
Időpont: 20:00 - 22:00

Helyszín

Nyitott Műhely

Ráth György utca 4.
Budapest,1123Magyarország

Weboldal megnyitása

Szervező

Nyitott Műhely
Email: